Hírek

A járvány megfékezésével, az élet és a gazdaság újraindításával és nem értelmetlen ideológiai vitákkal kell foglalkozni

2020. 05. 15.

Az Európai Parlament (EP) ma szavazott az átdolgozott többéves pénzügyi kerettervhez (MFF) és Helyreállítási Alaphoz kapcsolódó állásfoglalásról. Az EP szerint a következő pénzügyi keretterv kulcsfontosságú szerepet játszik majd az európai nemzetgazdaságok válság utáni fellendítésében.

Deli Andor fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában megerősítette: a következő többéves pénzügyi keret kulcsfontosságú szerepet játszik a nemzetgazdaságok válság utáni fellendítésében, ezért szükséges, hogy ambiciózus és megfelelő méretű legyen. A krízis súlyosságára való tekintettel ugyanakkor a Bizottság által létrehozni tervezett Helyreállítási Alapra is szükség van, de az nem történhet a hagyományos uniós politikák – a Kohéziós Politika és a Közös Agrárpolitika – rovására, amelyek már többszörösen bizonyították hasznosságukat.

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának tagjaként hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt években kiemelkedő gazdasági sikert ért el, most a járvány kezelésében is élen jár, ennek köszönhetően a koronavírus okozta válság várhatóan kevésbé fogja megviselni a magyar gazdaságot, mint az uniós átlagot. Arányosan a harmadik legtöbb forrást mozgósítjuk a válság leküzdése érdekében. Minden elvesztett munkahely helyére újat hozunk létre. Ezt a jó teljesítményt ugyanakkor nem érheti anyagi hátrány uniós szinten. Az Unió nem jutalmazhatja mások felelőtlen gazdálkodását, vagy a járvány félrekezelését a helyreállításra szánt forrásokból.

Deutsch Tamás az EP Költségvetési- és Regionális Fejlesztési Bizottságainak tagjaként kimelte: a felzárkózás és a gazdasági növekedés előmozdítása a kohéziós politikán keresztül kulcsfontosságú lesz a válságot követően. A kohéziós támogatások felhasználásában a közelmúltban bevezetett rugalmasságot pedig legalább az új többéves pénzügyi keret első éveiben meg kell őrizni.

Deutsch Tamás a Fidesz-KDNP delegációvezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a most elfogadott szövegben az EP két, eddig ritkán tapasztalt újdonsággal rukkolt elő. Egyrészt éles kritikát fogalmaz meg az Európai Bizottsággal szemben, mikor az EU hitelességének megőrzése érdekében arra szólítja fel a Bizottságot, hogy a helyreállítási stratégia bemutatásakor tartózkodjon a félrevezető adatok prezentálásától, valamint pénzügyi varázslatok és kétségbe vonható multiplikátor hatások használatától. Másrészt a most elfogadott állásfoglalásban az EP józanabbul gondolkodó képviselőinek álláspontja érvényesült: az egész Európát érintő gazdasági válsággal való küzdelemben nem fölösleges pártpolitikai vitákra, hanem az élet és a gazdaság újraindítására, a válság következményeinek felszámolására kell fókuszálni.