Hírek

A hazai baloldal kockáztatná Magyarország és a régió pénzügyi stabilitását

2023. 01. 25.

Magyarország és a régió pénzügyi stabilitását kockáztatja a baloldal, miközben a nyugat-európai dominanciát erősítené. Az Európai Parlament (EP) Gazdasági és monetáris ügyekért felelős szakbizottsága (ECON) tegnapi szavazásán a baloldal áterőltette a tőkekövetelményekről szóló javaslatát, amely, ha megvalósul, az EU kelet-és közép-európai tagállamaiban sérülékenyebbé teheti az egyébként stabil bankszektort. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán elmondta: „Felháborító, hogy Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is támogatja a hazai pénzügyi stabilitást gyengíteni kívánó javaslatot.”

Régiónkban a bankszektort külföldi, elsősorban nyugat-európai bankcsoportok leányvállalatai dominálják. „Az elfogadott javaslat értelmében a nyugat-európai anyabankok lehetőséget kapnának arra, hogy leányvállalataik esetében alacsonyabb tőkekövetelményt határozzanak meg. Ez gyengítené Magyarországon és a régióban a betétesek védelmét és aláásná a pénzügyi stabilitást” – mutatott rá a magyar képviselő.

Győri Enikő leszögezte: „A harc a józan ész érvényesítéséért és a kelet-közép-európai országok, így hazánk érdekeinek védelméért az intézményközi tárgyalások során folytatódik. Esélyeink jók, mert több tagállam hozzánk hasonló állásponton van, értik a leánybankoknak otthont adó országok speciális helyzetét.”