A háború lezárására reményt adó európai békejavaslat ügyét kell képviselnünk

2023. 03. 15.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők az Európai Tanács március 23-24-i ülésének előkészítése kapcsán vitáztak. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felszólalásában hangsúlyozta: az EP-nek a gazdaságot romba döntő szankciók és világháborús eszkalációt kockáztató fegyverszállítás támogatása helyett diplomáciai eszközökkel a békére kellene törekednie. „A fegyverszállítások és a további szankciók helyett a fegyverszünet, a béketárgyalások és a háború lezárására reményt adó európai békejavaslat kidolgozásának ügyét kell képviselnünk” – hívta figyelmet a delegációvezető.

Deutsch Tamás plenáris felszólalásában kiemelte: „Elítéljük Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Ez a nemzetközi jog megsértése és morálisan is igazolhatatlan. Együttérzünk az Ukrajnában dúló háború áldozataival”. Hozzátette: Magyarország a háború kezdete óta támogatja Ukrajnát, a magyar történelem egyik legnagyobb humanitárius akciója keretében már több mint egy millió ukrajnai menekültet fogadott be

A delegációvezető plenáris felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió és Európai Parlament részéről a szomszédban dúló háború kezelésében új megközelítésre van szükség. „Nem vezetett semmilyen eredményre, hogy a diplomácia eszközeinek alkalmazása helyett az EU kizárólag az európai gazdaságokat romba döntő szankciók és a világháborús eszkalációt kockáztató fegyverszállítások politikáját folytatta” – emlékeztetett.

„Európának más szempontok kiszolgálása helyett saját érdekeit kell megfogalmaznia és képviselnie, nehogy belesodorják a háborúba. A fegyverszállítások és a további szankciók helyett a fegyverszünet, a béketárgyalások és a háború lezárására reményt adó európai békejavaslat kidolgozásának ügyét kell képviselnünk” – zárta felszólalását Deutsch Tamás.