Hírek

A fogyatékossággal élők értékes tagjai a társadalomnak!

2024. 04. 24.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén üdvözölte a hosszú évek munkája után valósággá váló Európai Fogyatékossági Kártya és a fogyatékossággal élők európai parkolási kártyájának bevezetését. Kósa emlékeztetett: „15 éve, amikor első siket képviselőként átvettem az EP képviselői mandátumom, még csak álom volt az, hogy a fogyatékossággal élők mindennapi életét megkönnyítő szolgáltatásait az EU minden állampolgára élvezhesse”.

A képviselő rámutatott:  „Tragikusnak találom ugyanakkor, hogy erre másfél évtizedet kellett várni. A fogyatékossággal élők sajnos a mai napig másodrendű állampolgárok az EU számára, mindig van fontosabb téma, amire az EU fókuszál.”

Kósa aláhúzta: „Ideje erőforrásként tekinteni a fogyatékossággal élőkre, főleg azokban az országokban, ahol alacsony a munkanélküliség és még sok munkavállalót keresnek. Legfőbb ideje elősegíteni mobilitásukat, biztosítani számukra a fogyatékossági kártyákat, amelyek az egész EU-ban igazolni fogják a fogyatékossággal élő státuszukat.”

Kósa kiemelte: „A kártya bárhol az EU-ban segíteni fogja a fogyatékossággal élők mindennapjait: minden EU-s országban az ott élőkkel azonos feltételekkel kapnak kedvezményeket, például ingyenesen vagy kedvezményes díjért utazhatnak majd tömegközlekedési eszközökön, vehetnek részt kulturális rendezvényeken, de a kedvezmények között lehet majd elsőbbségi belépés, vagy személyre szóló segítségnyújtás is.”