A Fidesz és a KDNP képviselői támogatják a megfelelő és méltányos minimálbért

2022. 09. 15.

Az Európai Parlament tegnap szavazott az Európai Unióban alkalmazandó megfelelő és méltányos minimálbérekről szóló irányelvtervezetről. A magyar baloldal hazugságaival szemben az igazság az, hogy a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői támogatják az új jogszabály elfogadását. „Természetes, hogy megszavazzuk. Mi nem hazudozunk a munkavállalóknak, ahogy azt a magyar baloldal teszi, hanem valódi lépéseket teszünk az érdekükben” – hangsúlyozta Kósa Ádám, az EP Foglalkoztatási- és Szociális bizottságának tagja.

„Az irányelv kimondja, a tagállamoknak a nemzeti sajátosságuknak megfelelően, hogyan kell meghatározniuk a minimálbér szintjét” – emelte ki Kósa. „Szó sincs arról, hogy az Európai Unión belül minden tagállamban egységes összegű legyen a minimálbér. A hatalmas gazdasági különbségek miatt ez megoldhatatlan lenne” – húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

A magyar szabályozás megfelel az elvárásoknak, ezért az irányelv hazánkban nem hoz lényeges változást, még a két év múlva valószínűsíthető hatálybalépést követően sem. „A magyar minimálbéremelés mintaértékű: az elmúlt tíz évben a kormány a szociális partnerekkel egyetértésben több mint duplájára emelte a minimálbért, a 2022. évi 20%-os emelés pedig a legmagasabb mértékű növekedés volt az Európai Unióban. Magyarország a minimálbérmelés bajnoka” – hangsúlyozta a képviselő.

(Háttér: Az irányelv végleges elfogadása a tagállami miniszterek őszi ülésén várható. Ezt követően az irányelv hatályba lép és a tagállamoknak két év áll majd a rendelkezésére, hogy azt nemzeti jogukba ültessék át. Magyarország az uniós tárgyalások során aggályosnak találta, hogy az EU olyan területen szabályoz, amely az alapszerződések értelmében tagállami hatáskör. A szövegben szereplő társadalmi nemeket egyesítő gender kifejezést Lengyelország és Bulgária mellett Magyarország is elutasítja és továbbra is a nemzeti jog alapján férfi és női nemeket különböztet meg.)