A fellendülés nem várhat: a források kifizetésének felgyorsítása kulcskérdés

2023. 02. 01.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága Margarethe Vestagerrel, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével, versenyügyi biztosával folytatott tegnap megbeszélést. Győri Enikő fideszes EP-képviselő hozzászólásában felhívta a figyelmet: „A Bizottságnak fel kell gyorsítania a források kifizetését, valamint a tagállami kérelmek elbírálását az állami támogatási kérelmek jóváhagyási eljárása során.”

Győri Enikő rákérdezett arra a konkrét magyar vonatkozású ügyre is, amelyben a Bizottság jóváhagyása immár hat éve várat magára egy fontos csúcstechnológiás zöld beruházás kérdésében. Vestager tarthatatlannak nevezte, hogy vannak ennyire elhúzódó állami támogatási kérelmek a Bizottságnál, s elismerte: fel kell gyorsítani a folyamatot. A biztos is egyetértett a magyar képviselővel a források folyósításának lassúságát illetően. Győri Enikő az ülés kapcsán elmondta: „Rendkívül örülök annak, hogy biztos asszony elismerte ezzel kapcsolatos aggodalmaimat és bízom benne, hogy az elhangzott szavakat végre tettek is követik.”

A képviselő felszólalásában rámutatott: „A koronavírus utáni helyreállítási pénzek kínosan lassú kifizetésének vagyunk tanúi. Tizenkét ország még nem jutott hozzá a forrásokhoz, kivéve az előfinanszírozást, de ahhoz is csak a tagállamok egy része. A rendelkezésre álló 800 milliárd eurós összegből eddig 142 milliárdot fizettek ki. Több mint két év alatt ez kevesebb, mint a pénzek 15 százaléka. Ez nagyon lassú, pedig a gazdasági fellendülés nem várhat!“