Hírek

A cseh elnökségnek az energiabiztonságra kell koncentrálnia!

2022. 07. 06.

„A cseh elnökség egy olyan pillanatban veszi át az Unió vezetését, amikor évtizedek óta példátlan gazdasági és biztonsági kihívásokkal nézünk szembe.” – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament cseh uniós elnökségi programról szóló vitáján.

Hidvéghi Balázs aláhúzta: az Európai Unió gazdasági recesszióval és energiaválsággal áll szemben, miközben a keleti tagállamok történelmük legnagyobb menekültválságával kell, hogy megküzdjenek.

Hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt, hiszen az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés: vagy van energiahordozó, vagy nincs. „Az európai emberek pedig mosni, mosakodni, fűteni és utazni szeretnének” – fejtette ki Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint a mostani helyzetben az Európai Unió végképp nem engedheti meg magának a megosztottságot, a fölösleges belső vitákat. Hidvéghi ezért arra kérte a cseh elnökséget, hogy segítsék elő Magyarország és Lengyelország uniós forrásokhoz való hozzáférését.