Hírek

A brüsszeli jogszabály-gyár ellehetetleníti a nemzetközi kereskedelmet

2023. 11. 29.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Szakbizottság (INTA) keddi ülésén beszámolt az uniós kereskedelempolitika helyzetéről. A kilátások nem túl biztatók. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vita kapcsán elmondta: “A Bizottságnak jelen mandátum során nem sikerült szabadkereskedelmi megállapodások által jelentős piacrajutási lehetőséget biztosítania az európai vállalatok számára. Sőt, olyan szabályokat dolgozott ki, amelyek inkább ellehetetlenítik a kereskedelmet. Ilyen a vállalati jelentéstételi kötelezettség, a kötelező uniós magatartási kódex, illetve az erdőirtás elleni rendelet is. Ez utóbbi miatt sajtóhírek szerint több százezer tonnányi kakaót és kávét fenyeget megsemmisítés, mert azok nem felelnek meg a jogszabálynak.”

Győri Enikő szerint ideje lenne kiigazítani, amit az elmúlt években elrontott Brüsszel: “Nem kell több terhet és áremelkedést eredményező uniós szabály. A feladatunk, hogy megkönnyítsük a kereskedelmet, vállalatbaráttá formáljuk a gazdasági környezetet és ezáltal munkahelyeket teremtsünk. Ezt segítené, ha sikerülne véglegesíteni a Chilével, Mexikóval és a Mercosur országokkal kitárgyalt megállapodásokat.”

A képviselő felszólalásában kijelentette, többet vár a Bizottságtól a keleti tagállamokat elárasztó ukrán gabona ügyében is: “Máig nem született olyan uniós megoldás a problémára, amely segítené a gazdáinkat. Ezért Magyarország, Lengyelország és Szlovákia továbbra is egyoldalú importtilalmat tart fenn.” Győri Enikő a gazdák védelme érdekében javasolta az európai kikötők megerősítését. Ezáltal tehermentesítenék a szárazföldi útvonalakat, hogy az ukrán gabona eljuthasson a rászoruló harmadik országokba. A magyar politikus javaslatát a szakbizottság a mai szavazásán beemelte az európai kikötőkről szóló véleményébe.