Hírek

A baloldal tartsa tiszteletben a másokon önkényesen számonkért jogállamiság elvét!

2024. 03. 20.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) szerdai ülésén a zöldpárti képviselők a házszabályt súlyosan és szándékosan sértve követelték maguknak a független etikai testület létrehozásáról szóló jelentés kidolgozásának jogát. Az indítvány jogellenessége miatt Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP képviselője több képviselővel együtt tiltakozását fejezte ki. „Kérem a zöldpárti képviselőket, hogy tartsák be a maguk által olyan magasan jegyzett jogállamisági kritériumokat és egyszer az életben tiszteljék meg ennek az intézménynek a házszabályát!” – hangsúlyozta Schaller-Baross Ernő.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának ülésén a baloldali képviselők puccsot hajtottak végre. A házszabályt tiporva az elfogadott napirendet félrelökve a Zöldek frakciója – a baloldali frakciók támogatásával – pártpolitikai célból, átláthatatlan és gyorsított eljárásban saját képviselőjük, Daniel Freund számára követelte a független etikai testületről szóló jelentés kidolgozásának jogát.

A Zöldek magatartása súlyosan sértette az Európai Parlament házszabályát, az erről kialakult heves vita során számos képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldal az európai parlamenti választások előtt röviddel, kampánycélból követeli magának a jelentés kidolgozását. 

„Kérem a zöldpárti képviselőket, hogy tartsák be a maguk által olyan magasan jegyzett jogállamisági kritériumokat és egyszer az életben tiszteljék meg ennek az intézménynek a házszabályát!” – fejezte ki tiltakozását Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP képviselője.

Egy esetleges új etikai szervnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy hatékonyan fellépjen a korrupció ellen. Ehhez elengedhetetlen, hogy szervezetileg és személyileg valóban független, politika- és ideológiamentes legyen, az uniós alapítószerződésekkel összhangban. Daniel Freund politikai indíttatású megbízása a jelentés kidolgozására minden szempontból ellentétes az említett követelményekkel, amelyet a Zöldek képviselőjének mai házszabályellenes gyakorlata is megfelelően bizonyított.