Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

A 2017-es uniós költségvetéssel nem lehet zsarolni a kötelező betelepítési kvótát elutasító országokat

2016. 12. 01.

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta a 2017. évi uniós költségvetést. A képviselők a kormányok képviselőit tömörítő Tanáccsal kötött megállapodással összhangban a kötelezettségvállalások összegét 157,8 milliárd euróban, a kifizetések összegét pedig 134,5 milliárd euróban határozták meg. Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazás után elmondta: „Kiemelt fontosságú, hogy a 2017-ben felgyorsuló regionális fejlesztési programok tagállami végrehajtásával lépést tudjon tartani az uniós költségvetés, megfelelő nagyságrendben rendelkezésre álljanak a kohéziós források. Megvannak a források arra, hogy az Európai Bizottság 2017-ben maradéktalanul kifizesse majd azokat a számlákat, amelyek a megvalósult tagállami projektek végrehajtása során keletkeznek”.

Deutsch Tamás kiemelte: sikerült azt is elérnünk, hogy a migrációs válság kezelésére mozgósított forrásokat ne más, már működő EU-s programok rovására vonják el. A kohéziós és agrárpénzeket nem lehet csökkenteni a migrációs krízis kezelésére szolgáló források meghatározásakor.

Deutsch Tamás külön sikerként értékelte, hogy a 2017. évi uniós költségvetés végül nem tartalmaz a kötelező befogadási kvótákat elutasító tagállamok megbüntetésére vonatkozó rendelkezéseket. A képviselő emlékeztetett: a szocialisták és liberálisok olyan költségvetési mechanizmust javasoltak bevezetni, amely pénzbüntetéssel sújtaná azokat a tagállamokat, amelyek a kötelező betelepítési kvótarendszer ellenére nem fogadnak be illegális bevándorlókat az országukba.

Erdős Norbert, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság fideszes tagja a szavazást követően kiemelte: „Megnyugvással vettem tudomásul, hogy a Parlament nem fogadja el a mezőgazdasági források Tanács által javasolt csökkentését, így minden költségvetési soron visszaállította az eredeti európai bizottsági javaslatot. Szintén jó hír, hogy a jövő évi költségvetés tartalmazza majd az ősszel elfogadott 500 millió eurós tejágazati mentőcsomagot. Külön öröm számomra, hogy az EP az 500 millió eurón túl további 100 milliót javasol az európai – köztük a magyar – tejtermelő gazdák megsegítésére”.
Hölvényi György, a környezetvédelmi szakbizottság KDNP-s tagja örömét fejezte ki, hogy elfogadták az általa előterjesztett kutatási tervet a rossz európai levegőminőségért felelős szennyező források vizsgálata érdekében. A terv célja felmérni a veszélyes hulladékok, autógumik, használt ruhák, elektronikai eszközök és építési hulladékok háztartásoknál történő égetéséből származó légszennyezés mértékét, valamint azok közegészségre gyakorolt hatását, és helyettük környezetbarátabb, fenntartható tüzelési módokat javasolni.

A képviselők megvitatták a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatával kapcsolatos tanácsi álláspontot is, amely jelenleg az olasz kormány megerősítésére vár. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: „Kiemelt fontosságú, hogy a kohéziós-, valamint az agrár- és vidékfejlesztési források, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során. Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós forrásokat a felülvizsgálat nem csökkentheti és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai is”.

Háttér: A 2014-2020-as többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról, ha sikerül megegyezni az Európai Parlamenttel a Tanács által elfogadott sarokszámokról, várhatóan a decemberi strasbourgi plenáris ülésen szavaznak majd a képviselők.