Oktatás és kultúra

30 éves az Erasmus+

2017. 01. 26.

A brüsszeli Parlamentáriumban ma délután tartották meg az Erasmus+ program 30. évfordulóját ünnepélyes keretek között.  Az idén 30 éves mobilitási program keretében eddig több mint 3 millió diáknak volt lehetősége külföldi egyetemen tanulni. A tanároknak, gyakornoknak, önkénteseknek, művészeknek és sportolóknak is szóló mobilitási program összesen 9 millió európai fiatalnak biztosított lehetőséget, hogy külföldi tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodjanak.

A rendezvényt Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke nyitotta meg és üdvözölte az Erasmus program eddigi sikereit. „Az Európai Parlament és a Kulturális és Oktatási Bizottság a továbbiakban is támogatni fogja a programot, hogy minél több fiatal részt vehessen benne és a tudás mellett kulturális élményekkel, tapasztalatokkal és új barátokkal gazdagodjon” – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP képviselője.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, sportért és ifjúságpolitikáért felelős biztos az esemény kapcsolatban elmondta: “Az Erasmus+ által Európa megnyitotta kapuit a diákok és tanárok előtt, akik így lehetőséget kaptak egymástól tanulni. A program résztvevőinek szélesedett a látóköre, amit a későbbiekben a munkavállalás során is kamatoztatni tudtak.”

Az évforduló kapcsán egykori és jelenlegi erasmusos diákok osztották meg pozitív tapasztalataikat és élményeiket a rendezvényen.  Az Erasmus+ olyan lehetőség az európai fiatalok számára, ami nagymértékben segíti a készségek és képességek fejlesztését, és amellyel előnyre tehetnek szert a munkaerőpiacon is.