Oktatás és kultúra

Speciális Nevelési Igényű gyerekek kirekesztése az Európai Iskolákban

Speciális Nevelési Igényű gyerekek kirekesztése az Európai Iskolákban

2010. 05. 06.

Kósa Ádám, az Európai Parlament kereti között működő Fogyatékosügyi Munkacsoport (Disability Intergroup) vezetője, a megbeszélésen elmondta, hogy az EP korábban már elhatározta magát a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény elfogadása mellett. Érthetetlennek nevezte ugyanakkor, miként maradhatott figyelmen kívül, hogy az uniós forrásokból működő Európai Iskolák egy része nem képes oktatni a fogyatékkal élő diákokat, ezért egymásnak küldözgetik a gyerekeket. „A 2009. december elsejétől hatályos Alapjogi Karta a Lisszaboni Szerződés részeként, szintén említi a fogyatékos emberek integrációját, amelyet az európai iskolahálózatnak különösképpen be kellene tartania” – hangsúlyozta a képviselő.

Jerzy Buzek az Európai Parlament elnöke a fogyatékos emberek iránti elkötelezettségéről biztosította a megbeszélés résztvevőit. Emellett ígéretet tett arra, hogy személyesen találkozik az európai intézmények vezetőivel a megoldás érdekében.

A megbeszélésen jelen volt az Európai Parlament egyik súlyosan fogyatékos görög munkatársa is, aki személyes példáján keresztül szemléltette a szülők tehetetlenségét. Wasilios Katsioulis a nyilvánosság előtt elmesélte, autista kisfiát a brüsszeli iskola egy németországi intézménybe tanácsolta, miután ők nem tudtak megfelelő körülményeket biztosítani a diáknak.

A Disability Intergroup tagjai emlékeztettek arra is, hogy 1 364 984 állampolgár írt alá petíciót a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelme érdekében 2007-ben. Emellett az Európai Ombudsman P. Nikiforos Diamandouros két évvel ezelőtt már felhívta az Európai Bizottság figyelmét az Európai Iskolák diszkriminatív magatartására.

Háttér információk:
Az első Európai Iskola, 1953-ban az Európai Szén- és Acélközösség hivatalnokainak kezdeményezésére létesült Luxemburgban. Jelenleg tizennégy Európai Iskola óvodáiba, általános és középiskoláiba több mint huszonkétezer gyerek jár, a legtöbben a brüsszeli és luxemburgi intézményekbe.