Elakadt az új uniós szerzői jogi szabályozás

2018. 07. 06.

Az Európai Parlament plenáris ülése nem támogatta az új szerzői jogi irányelvvel kapcsolatos mandátum megadását, így nem kezdődhetnek meg arról az intézményközi tárgyalások.

Az irányelv kidolgozásáért felelős német néppárti képviselő trilógus mandátumának megerősítésére azért volt szükség, mert EP-képviselők egy csoportja megtámadta a Jogi Bizottságban előzetesen elfogadott mandátumot.

A tervezet legfontosabb céljai között az szerepelt, hogy kezelje a multinacionális tartalomszolgáltató cégek azon üzleti gyakorlatát, hogy felhasználási engedély és jogdíj fizetés nélkül jelenítenek meg szerzői jog által védett műveket. Mindezt olyan módszerrel tenné, ami semmilyen kötelezettséget nem róna a felhasználókra.

Másik fontos törekvése a tervezetnek, hogy megvédje a hagyományos szerkesztőségeket, és újságírókat. Ez azért szükséges fokozottan, mert a piaci logika alapján a reklám megbízások az online platformokhoz folynak be, míg az szerkesztőségek és újságírók – akik műveit díjazás nélkül jelenítik meg a mamut méretű online tartalomszolgáltatók – nem részesülnek ebből a rendkívül magas bevételből.

Mind a magyar kormány, mind pedig a Magyar Lapkiadók Egyesülete támogatta a német néppárti képviselő által kidolgozott tervezet szövegét. Mivel a képviselő nem kapott mandátumot az intézményközi tárgyalások lefolytatására, a tervezet szövegéről az első szeptemberi plenáris ülésen szavaz majd a Parlament.