Hírek

Véget kell vetni a politikai boszorkányüldözésnek!

2021. 03. 26.

A PiS és a Fidesz európai parlamenti delegációinak közös nyilatkozata

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség európai parlamenti képviselőcsoportjai határozottan visszautasítják Sophie in ‘t Veld holland liberális képviselő nyilatkozatát, aki közvetetten elismerte, hogy az európai baloldal az uniós jogalkotást a nemzeti kormányok megbüntetésére használja.

„A lengyel és magyar kormányokkal kapcsolatos aggályok nem jogi, hanem politikai természetűek. Így egy technokrata, jogi válasz nem oldja meg a helyzetet. Politikai válaszra van szükség. Akárhogy is próbálják elkerülni, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak állást kell foglalnia” – fogalmazott In ’t Veld egy közösségimédia-bejegyzésben.

„Nem fogadhatjuk el, hogy a baloldal pártpolitikai okokból nemzeti kormányokat fenyegessen. A tagállamok belpolitikájába való beavatkozás messze túlmegy a Szerződések Európai Parlamentre vonatkozó rendelkezésein, ezzel gyakorlatilag a tagállamok és az uniós intézmények közötti tisztességes együttműködés alapjait ássák alá. Ez a hozzáállás csak növeli a megosztottságot Európában, amely elfogadhatatlan számunkra” – fogalmazott Ryszard Legutko, a PiS delegációvezetője, az ECR Frakció társelnöke.

„In ’t Veld nyilatkozata csak megerősíti, hogy a baloldal valódi célja a jogállamisági feltételrendszernek nevezett mechanizmussal nem az Unió pénzügyi érdekeinek védelme, hanem a konzervatív kormányok pénzügyi megbüntetése. Európa legsúlyosabb egészségügyi és gazdasági válságának kellős közepén a politikai boszorkányüldözés helyett a szolidaritásnak és az egységnek kellene felülkerekednie” – tette hozzá Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.