Hírek

Újjá kell éleszteni a reményt Libanonban

2020. 11. 20.

Az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportja ma online konferencia keretében tárgyalt a libanoni válsághelyzetről. „A hosszú ideje válsághelyzetben lévő Libanon történelme egyik legnagyobb katasztrófáját szenvedte el a bejrúti kikötői robbanás során augusztusban. A vészhelyzet azonban máig nem múlt el. Az egyházak és segélyszervezeteik döntő szerepet játszanak abban, hogy az ország elkerülje a teljes társadalmi összeomlást” – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a munkacsoport társelnöke. Az online rendezvényen libanoni vallási szervezetek képviselői és az ország tisztségviselői adtak naprakész beszámolót a kikötői robbanás hosszú távú humanitárius következményeiről.

Hölvényi György aláhúzta: „A helyszínen szerzett korábbi tapasztalatai alapján az egyházaknak kulcsszerepe van a segélyek hatékony célba juttatásában, ami gyakran nehézségekbe ütközik az országban a gazdasági és politikai bizonytalanság következtében.”

Ralph Tarraf, az EU libanoni képviseletének vezetője megerősítette, hogy a stabil kormányzás hiánya, a súlyos politikai megosztottság és a bankválság rendkívül megnehezíti a vészhelyzet kezelését. Az Európai Uniótól és egyes tagországoktól érkezik ugyan támogatás, de a nemzetközi segítség további bővítése nélkül nem győzhető le a válság, húzta alá.

Dr. Michel Abs, a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának főtitkára beszámolt arról, hogy az emberek általános kiábrándultsága és a lelki válság súlyosabb a gazdaságinál is. Az országban rendelkezésre álló segélyek mértéke messze a szükséget szenvedők igényei alatt maradnak. Rámutatott ugyanakkor, hogy az egyházak segélyszervezetei biztosítani tudják a források felhasználásának hatékonyságát és a korrupció megelőzését.