Hírek

Újabb átgondolatlan EP-javaslat: az uniós szankciók Oroszország ellen eredménytelenek és ártanak Európának – legyen belőlük mégis több

2023. 11. 09.

Az Európai Parlament Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyságáról szóló jelentése is világosan mutatja: az Európai Unió által kiszabott szankciók többet ártanak az Európai Uniónak és tagállamainak, mint a szankciók alá vont Oroszország gazdaságának. Az EP javaslata ennek ellenére mégis a szankciókat támogatná. Az EP újabb átgondoltalan javaslata továbbá veszélybe sodorná több tagállam – köztük Magyarország – energiaellátását, ellehetetlenítené a rezsicsökkentést és Európa egészének gazdaságára káros, ezért mi, a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői nem támogattuk a javaslatot.  

Az Európai Parlament plenáris ülése Brüsszelben ma határozatot fogadott el az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyságáról. Az állásfoglalási indítvány rögzíti, hogy az uniós szankciók az orosz gazdaságra a vártnál jóval kisebb hatást gyakoroltak eddig, és nem vetettek véget az Ukrajnában zajló katonai konfliktusnak sem. Ahogy az a határozat szövegéből is kiolvasható, a szankciós politika nincsen hatással az orosz politika irányára és tartalmára. Annak ellenére, hogy a szankciós rezsim nem bizonyult a háborús konfliktusra adott hatékony válaszlépésnek  az Európai Parlament mégis a szankciós politika további szigorítását, újabb szankciók bevezetését erőlteti.

Elfogadhatatlanok a javaslatként megfogalmazott újabb energiaszankciók, így az orosz kőolaj és földgáz teljes embargója. Európa több tagállamának – köztük Magyarország – energiaellátását ellehetetlenítené az EP újabb őrült javaslata, mely többek között az orosz energiacégekkel és a Roszatommal való együttműködés teljeskörű felszámolását, valamint az orosz nukleáris fűtőanyagok és technológia behozatalának tilalmát javasolja. Ezen káros, az európai baloldal és a magyar dollárbaloldal által támogatott javaslatok uniós országok biztonságos energiaellátását ellehetetlenítené, továbbá rendkívül negatív következményekkel járna a tagállamok gazdaságára. Felháborító, hogy a magyar dollárbaloldal EP-képviselői a javaslat támogatásával ismét a rezsicsökkentést ellehetetlenítő intézkedések mellett teszik le voksukat. Tekintettel arra, hogy egyre több adat bizonyítja, hogy az eddigi, s a további szankciók erőltetése többet árt az Európai Uniónak és tagállamainak, mint a szankciók alá vont Oroszország gazdaságának – mi, a Fidesz európai parlamenti képviselői az állásfoglalási indítványt nem támogattuk.