Számos ponton sikerült érvényre juttatni a magyar szempontokat az Európai Néppárt migrációval kapcsolatos álláspontjában

2020. 04. 30.

Az Európai Parlament néppárti (EPP) frakciója által tegnap este elfogadott migrációs és menekültügyi álláspontban sikerült megvédeni a legfontosabb magyar szempontokat. A dokumentum az erős határvédelemre, a harmadik országokkal való szoros együttműködésre és a származási országok megsegítésére szólít fel. Az Európai Néppárt lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy nem menedékkérők kötelező befogadásával, hanem a szolidaritás más formáin keresztül járuljanak hozzá a közös terhek viseléséhez.

Az Európai Néppárt migrációs álláspontjának célja, hogy meghatározza a képviselendő irányvonalat a jövőben várható migrációs tárgyú jogszabályjavaslatok tárgyalásakor. Az Európai Bizottság vélhetően még a nyár előtt bemutatja a régóta várt európai migrációs és menekültügyi javaslatát, amelytől sokan a 2015 óta tartó, az európai menekült- és migrációs politikát érintő patthelyzet feloldását remélik.

A több oldalas dokumentum szerint erős határvédelemre, az embercsempészek elleni küzdelemre, a harmadik országokkal való szoros együttműködésre, a visszaküldések hatékonyabbá tételére, és a migráció kiváltó okainak származási országokban való kezelésére van szükség. Rögzíti azt is, hogy meg kell különböztetni egymástól a védelemre szoruló menekülteket, és a gazdasági okokból érkező bevándorlókat, illetve arra kell törekedni, hogy a kérelmek elbírálására az unió területén kívül, a határokon, illetve tranzit zónákban kerülhessen sor annak érdekében, hogy jogosulatlanul senki ne léphessen az Európai Unió területére.

A néppárti álláspont egy olyan új rendszerre tesz javaslatot, amelyben minden tagállam önkéntesen vehet részt egy elosztáson alapuló mechanizmusban, azonban erre egyetlen tagállam sem kötelezhető. Azok az országok, amelyek nem vesznek részt a menedékkérők elosztásában, a szolidaritás más jelentőségteljes formáival járulhatnak hozzá a terhek viseléséhez.

„Több hónapnyi nehéz munkával sikerült elérni, hogy a papír sok eleme az évek óta hangoztatott magyar álláspontot tükrözze. Ugyanakkor, korántsem dőlhetünk hátra. A dokumentum vitája során egyértelműen látszott, hogy az Európai Néppártban továbbra is jelen vagy egy erősen bevándorláspárti csoportosulás is, akik most is a bevándorlók kötelező elosztását szerették volna áterőltetni a frakción, illetve a teljes álláspontot szerették volna ilyen irányba elvinni. Nem meglepő módon nagy átfedést mutat ez a csoport azokkal, akik a Néppárton belül Magyarországot szokták kritizálni. Folyamatosan, éberen kell figyelni, nehogy a későbbi tárgyalások során bármely, a bevándorlók kötelező elosztását szorgalmazó javaslat elfogadásra kerüljön.” – mondta el Hidvéghi Balázs, a néppárti magyar delegáció migrációs ügyekért felelős LIBE Bizottságának tagja.