Összehangolt gazdaságpolitika Európa gazdasági fellendítéséért és versenyképességéért

2021. 03. 11.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megszavazta az európai szemeszterről, azaz az uniós gazdaságpolitikai koordinációról szóló jelentést. Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a téma felelőse a Gazdasági és Monetáris Bizottságban (ECON), elmondta: „A COVID-19 járvány mély recesszióba sodorta a világot. Erős, összehangolt és innovatív európai válaszra van szükség, s ennek egyik kulcsa a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), amely 672,5 milliárd eurós befektetési lehetőséghez juttatja a tagállamokat. Ennek végrehajtását mostantól az európai szemeszter ellenőrzi. Meg kell azonban őriznünk az európai szemeszter eredeti célját: azt, hogy keretet adjon a tagállami költségvetések és gazdaságpolitikák európai szintű összehangolásához. Siker, hogy a jelentés nem fogalmaz meg a jogszabályban foglaltakon túlmutató, ideológiai feltételeket, és elismeri a nemzeti színtér szereplőinek, azon belül is a nemzeti parlamentek a szerepét. Végre egyszer az EP felismeri az arányosság és a szubszidiaritás fontosságát!”

Győri Enikő fideszes képviselő plenáris felszólalásában kijelentette: „Az Európai Parlament több mint két éve képtelen egyezségre jutni az európai szemeszter, azaz az uniós gazdaságpolitikai koordináció témájában, ami komoly szegénységi bizonyítvány a jelenlegi súlyos válság idején. A gazdasági szakbizottság témafelelőseként arra törekedtem, hogy minden értelmes gondolatot beépítsek, akár a bal, akár a jobb oldalról érkezett.

A járvány az EU gazdaságára, különösen a kis- és középvállalkozásokra, az egységes piacra és a versenyképességre kifejtett romboló hatása kapcsán a képviselő kiemelte: „Fontos, hogy az EP kimondja: e rendkívüli időkben sem mondunk le a felelős költségvetési gazdálkodásról. A munkahely-teremtéshez és növekedéshez egyaránt szükség van köz- és magánberuházásokra, valamint strukturális reformokra is, mert a fenntarthatóság nem csak környezeti, hanem gazdasági kérdés is. A versenyképességet és az egységes piacot meg kell erősíteni, hiszen ezek az európai szociális modell fennmaradásának zálogai”.

A képviselő a tárgyalások során sikerrel állt ki amellett, hogy a nemzeti színtér szereplőit, így a tagállami törvényhozásokat is megfelelő szerephez kell juttatni a szemeszter folyamatában, hiszem egyértelmű a felelősségük a gazdasági jogalkotásban és az uniós források felelős elkötésének ellenőrzésében.

A képviselő a Bizottságtól azt kérte, hogy ismerje el: „27 féle módon mély a válság, így a nemzeti helyreállítási tervek sem készülhetnek egy kaptafára. A jelentés hangsúlyozza a tagállamokkal folytatott párbeszéd és a tagállamokra szabott megoldások fontosságát is”.

„Magyarország közel 6000 milliárd forinttal részesül a helyreállítási eszközből, ami óriási összeg. A tárgyalások során sikerült megakadályozni, hogy beleerőszakolják a jogállamiság nevű politikai fegyvert a szemeszterbe is. Ehelyett az uniós költségvetést védő feltételességet emeli ki a szöveg, ami helyén való, hisz az adófizetők minden eurócentjét csakis a szabályoknak megfelelően, s hatékonyan szabad felhasználni”– zárta gondolatait a magyar politikus.

Háttér: Az európai szemeszter a gazdaságpolitikai koordináció uniós szinten rendelkezésre álló eszköze, amelyet az EU a magyar elnökség alatt fogadott el 2011-ben. A szemeszter fő célja biztosítani, hogy a tagállamok betartsák az államadósságra és a költségvetési hiányra uniós szinten vonatkozó, előírásokat. A jelenleg is érvényes közgazdasági megegyezés alapján az államadósság mértéke abban az esetben nem emelkedik, sőt akár csökkenő pályára is állítható, ha a költségvetési deficit értéke nem haladja meg a GDP 3%-át: e feltétel biztosítása jelentette eddig a felelősségteljes költségvetési politika alapját, amelynek célja az államháztartási egyensúly megőrzése. A COVID-19 válság rendkívüli körülményeire tekintettel az uniós döntéshozók a maastrichti előírások teljesítésére vonatkozóan a recesszió végéig ugyan időleges felmentést adtak a tagállamoknak, az államháztartási egyensúly középtávú megőrzése azonban továbbra is fontos és szükséges célkitűzés maradt, amint ezt a jelentés is megállapítja, annak érdekében, hogy a növekvő adósság terhei lehetőleg ne temessék maguk alá az európai polgárok következő nemzedékeit. Az európai baloldal tagadja, hogy ezeket a megkötéseket fenn kellene tartani; az eladósításban semmilyen veszélyt nem látnak, ez derült ki a jelentéshez vezető tárgyalások során.