Hírek

Nukleáris energiával egy zöldebb és versenyképesebb Európáért

2024. 02. 28.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megvitatta az Európai Beruházási Bank (EIB) pénzügyi tevékenységéről szóló jelentést. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában felhívta a figyelmet: „Európa gazdasága égető kihívásokkal néz szembe, melyeket a nukleáris energia nélkül a kontinens nem tud orvosolni. Ezért fontos, hogy az EIB a jövőben nukleáris energiára épülő projekteket is finanszírozzon. A bank támogatáspolitikáját nem vakíthatja el a szélsőséges zöld ideológia, annak a realitások mentén kell megvalósulnia. Örömmel vettem, hogy a vitában Nadia Calviño, az EIB új elnöke ígéretet tett erre.”

A képviselő rámutatott: hogy sürgősen javítani kell Európa versenyképességén, továbbá a józan ész talaján állva végre kell hajtani a gazdaság zöld és digitális átállását, új lendületet kell adni az iparnak, és helyzetbe kell hozni a kis- és középvállalkozásokat (kkv). Az EIB tevékenysége ezeken a területeken nélkülözhetetlen.   

„Habár az EIB mindig is fontos szereplője volt az uniós prioritások támogatásának, a zöldenergia, az infrastruktúra fejlesztések és a kkv-k fokozottabb és bürokráciamentes támogatása kapcsán a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia” – szögezte le a magyar képviselő.

Győri Enikő külön örömét fejezte ki, hogy a beruházási bank által 2023-ban folyósított hitelekből 675 millió euró érkezett Magyarországra: „Célunk, hogy a bank hazai aktivitása éves szinten elérje az egy milliárd eurót.”