Nemet mondunk Európa elszegényítésére

2022. 05. 19.

Az Európai Parlament (EP) ma az orosz-ukrán háború gazdasági és társadalmi következményeiről fogadott el határozatot. A dokumentumban az EP baloldali többsége az Oroszországból érkező teljes olaj, gáz és nukleáris fűtőanyag behozatal leállítását követeli. Erre a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának válasza egy határozott nem. „Nemet mondunk Európa elszegényítésére, ne az európai és magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – hangsúlyozta Győri Enikő a szavazást követően.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő kiemelte: „Még a határozat is elismeri ezeknek az intézkedéseknek a súlyos gazdasági és társadalmi következményeit: három százalékos gazdasági visszaesés, a társadalmi és területi egyenlőtlenségek növekedése, a szociális ellátórendszer összeomlása, növekvő a szegénység. Mindezeket figyelmen kívül hagyva a baloldal a Néppárttól a kommunistákig továbbra is ideológiai alapon erőlteti az embargót.”

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja kitart amellett, hogy az agresszort el kell ítélni, a megtámadottat segíteni szükséges, de a háború nem vezethet az európai, és így a magyar gazdaság tönkretételéhez.

Felháborító továbbá, hogy a parlament a jogállamisági kondicionalitást ráerőltetné az ukrán menekülteket segítő pénzek folyósítására is. Önkényessé válna tehát, hogy mely tagállam kap, és mely nem uniós forrást e célra. ”Mi saját erőből segítünk, nem várunk Brüsszelre” – mondta Deutsch Tamás.

Győri Enikő végezetül leszögezte: „Magyarország ugyanakkor továbbra is minden segítséget megad az ukrán menekülteknek, és támogatja, hogy szomszédunk megkapja az uniós tagjelölti státuszt.”