Környezetvédelem

Múltja mentheti meg Verespatak jövőjét

2017. 01. 09.

Január első napjaiban a leköszönő román kormány kulturális minisztériuma benyújtotta a Verespatak világörökségi jelölésére összeállított dossziét az UNESCO-hoz. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő, aki tavaly decemberben maga is személyesen fordult az ügyben Diacian Ciolos korábbi miniszterelnökhöz, Brüsszelben üdvözölte a mérföldkőnek számító sikert.

 A romániai Verespatakra tervezett, cianidos technológiát használó aranybánya megnyitása ellen immár több mint tizenöt esztendeje eredményesen küzdenek nemzetközi és helyi civil szervezetek. A környezetkárosító technológia betiltása mellett a bányaterület világörökség részévé nyilvánítását is igyekeznek elérni, hiszen Verespatak az Erdélyi Érchegység legrégebbi és legaktívabb bányatelepülése, ahol a bronzkortól kezdődően az ókoron és középkoron át napjainkig folyamatos volt a bányászat.

 A múlt héten leköszönő román kormány a legutóbbi időkig vonakodott pontot tenni a hivatalos eljárás végére, ám engedve a civilek nyomásának, utolsó hivatali napján mégiscsak beterjesztette a dokumentumokat a világörökségi címet elbíráló UNESCO-nak. Ez a lépés remélhetőleg azt jelenti, hogy Verespatak megmenekül, és nem épülhet meg a cianidos technológiával tervezett aranybánya.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának képviselői évek óta kiálltak a verespataki cianidos aranybánya-projekt ellen tiltakozó civilek mellett. Hölvényi György, aki tavaly decemberben levélben bátorította Dacian Ciolos akkori román miniszterelnököt a jelöléshez szükséges döntő lépés megtételére, emlékeztetett: 2010-ben Áder János és Tőkés László kezdeményezésére fogadta el az Európai Parlament a cianidos bányászati technológiák unós tilalmát sürgető határozatot.

 A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: „Nem telepíthetünk méregtavakat vízgyűjtő területeinkre”. Az EP környezetvédelmi bizottságában január végén fogják bemutatni Hölvényi jelentéstervezetét a bányászati hulladék irányelvről, amely ismételten a cianidos bányászati technológiák azonnali uniós betiltására szólítja fel az Európai Bizottságot.