Hírek

Minden eszközt meg kell ragadni az emberkereskedelem elleni küzdelemben

2021. 02. 10.

Az Európai Parlament plenáris ülése az emberkereskedelem elleni fellépésről, illetve az áldozatok védelméről szóló jelentést fogadott el. A Fidesz-KDNP EP-képviselői szerint a jelentés fontos eszközöket határoz meg a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő és emberkereskedelem áldozatául eső emberek védelmére. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a jelentés sajnos nem mentes a baloldali ideológiát erőltető nyelvezettől és tartalmi elemektől.

 Az Európai Parlament plenáris ülése által kedd este elfogadott jelentés meghatározza az emberkereskedelem elleni küzdelemmel kapcsolatos legfontosabb kihívásokat és fellépési irányokat, valamint széleskörű javaslatokat fogalmaz meg az áldozatok azonosítására és védelmére.

„Az emberkereskedelemnek rengeteg formája létezik, de általánosan elmondható, hogy leginkább a nőket és lányokat célzó bűncselekmény, amelynek célja a szexuális kizsákmányolás. Különösen érinti ez a kelet-európai országokból, kiszolgáltatott körülményekből származó roma nőket és lányokat, akik gyakran kerülnek az emberkereskedelem ördögi körébe. A jelentés határozott üzenetet küld minden áldozatnak, akiket kötelességünk megvédeni” – mondta el Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság tagja. Járóka Lívia elkötelezett az áldozatok visszailleszkedését illetően, ezzel kapcsolatban pilot projekten is dolgozik.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KNDP EP-képviselője, az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagja elmondta: a jelentés olyan eszközöket határoz meg, melyek segítségével megakadályozható, hogy a szervezett bűnözők profitáljanak a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő emberekből, és biztosítanák az áldozatok védelmét. „Egy olyan súlyú kérdésről van szó, amelyben minden, az áldozatok védelmét elősegítő és a bűncselekmény elleni küzdelemhez szükséges eszközt támogatni kell. Még akkor is, ha a jelentést néhol jellemzi a szokásos, baloldali ideológiai elfogultság, mind a nyelvezet, mind egyes tartalmi elemek tekintetében” – mondta el Hidvéghi.

„Magyarország elkötelezett az emberkereskedelem elleni küzdelem és az áldozatok védelme iránt, amit a 2020-ban elfogadott emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia, illetve a 2020-2021-re vonatkozó intézkedési terv is jól mutat. Az emberkereskedelem elleni küzdelem részeként sor került 2020-ban többek között a büntető- és szabálysértési jogszabályok olyan módosítására, amely szigorítja a bűncselekményre vonatkozó szabályokat, de kiemelt figyelmet szentel az áldozatok védelmének” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.