Hírek

Megvédjük Magyarország uniós forrásait!

2023. 09. 13.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Európai Unió Tanácsának spanyol elnöksége bemutatta a tagállamok 2024-es uniós költségvetési javaslatát. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint garanciákat kell beépíteni az európai költségvetésbe, hogy a Magyarország számára előirányzott források nem kerülhetnek elköltésre más célok, vagy országok érdekében.

A 2024-es uniós költségvetés nagyban függ a hétéves keretköltségvetés felülvizsgálatával kapcsolatos tárgyalásainak kimenetelétől, illetve a tagállamok újabb befizetési hajlandóságától. Az Európai Bizottság 75 milliárd euró pluszt kér, miközben nem tud megnyugtatóan elszámolni az  Ukrajnának kifizetett pénzekkel, a helyreállítási alap késedelmes kifizetéseivel és ezzel együtt a közös hitelfelvétel emelkedő kamatköltségeivel, vagy éppen a brüsszeli bürokrácia fizetésemelési terveivel.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint garantálni kell, hogy a Magyarország számára előirányzott források – legyen szó az Erasmus és a kutatás-fejlesztési programokról vagy a magyar kohéziós pénzekről – nem kerülhetnek átcsoportosításra és elköltésre más célok, vagy országok érdekében.

A Fidesz képviselői fontosnak tartják, hogy az elmúlt hetek EU bővítésével kapcsolatos hangzatos politikai ígéreteit az előcsatlakozási alapok 2024-es emelése kísérje. A növelés az EU elszántságát jelezheti, elmaradása pedig rossz üzenet lenne a tagjelölt országok számára az EU szavahihetősége vonatkozásában.