Megakadályozná Közép-Európa energiafüggetlenségét az európai és a magyar baloldal

2022. 11. 10.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott az Európai Bizottság RepowerEU nevű javaslatcsomagjáról. Ennek során az európai- és egységesen a magyar baloldal leszavazta az uniós források olajipari infrastrukturális beruházásokra történő felhasználását. A RepowerEU eredeti célja szerint uniós forrásokkal segítenék az európai energiafüggetlenség megteremtését. Az európai baloldal mai döntése ezt megakadályozná. Felháborító, hogy a magyar baloldal is támogatja ezt, az európai energiafüggetlenség akadályozását, továbbá az atomenergiai beruházások támogatására is nemet mond.

Győri Enikő, a Fidesz képviselője elmondta: az Európai Parlament azzal, hogy kizárná az átállást segítő olajipari beruházásokat a támogatható projektek közül, azt bizonyítja, hogy nem érdekelt Közép-Európa sikeres energiaátmenetében, nem látja át, hogy vannak fizikai, technikai és földrajzi korlátok. Ha a parlamenti szöveg diadalmaskodik, akkor lassabb lesz a függetlenedés az orosz energiahordozóktól, s ennek az árát a lakosság a tartósabban magas energiaárakkal és inflációval fizeti meg. Az európai ipar kitelepül, versenyképességünk csökken. A képviselő felszólította az Európai Parlament baloldali többségét: fogja fel, a zöldítésnek gazdasági racionalitáson kell alapulnia, nem ideológiai meggyőződésen.

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő szerint az eredeti elképzelés alapján a RepowerEU a tagállamok energetikai függetlenedését és diverzifikációját támogatta volna. Mégis, a zöldítésre hivatkozva, az olajra vonatkozó fejlesztések uniós támogatását a baloldali többség elutasította. Ezzel sajnos ellehetetlenül elsősorban a közép-európai térség energetikai helyzetének átalakítása, energiafüggetlenségének megteremtése. A zöldítés lényeges, de a jelenlegi rendszerek fejlesztése is legalább ennyire fontos. Ebben a rendkívül nehéz energetikai helyzetben az olaj területére irányuló uniós beruházások leállítása egy újabb lábonlövés lenne, amivel Európa tovább gyöngítené saját megroppant gazdaságát. A képviselő szerint vissza kell térni a RepowerEU eredeti céljához.

Háttér: Az Európai Bizottság 2022. májusi javaslata, a RepowerEU, az EU tagállamokat az oroszországi energiaimporttól való függőségének csökkentésében segítené. A RepowerEU finanszírozására összesen körülbelül 300 milliárd euró áll majd rendelkezésre a következő években. Ebből 225 milliárd euró a legnagyobb helyreállítási eszközből (RRF) még elérhető kölcsön, ami az EB javaslat értelmében további 72 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással egészülne ki. Az Európai Bizottság a RepowerEU-t az egyszerűség és a gyors végrehajthatóság kedvéért az RRF kiegészítéseként javasolja elfogadni úgy, hogy a tagállamoknak módosított tervet kell majd benyújtaniuk és jóváhagyatniuk a külön fejezetből származó források lehívására. Az EP a mai szavazáson kizárta a támogatható beruházások köréből az olajipari függetlenedést segítő projekteket, ami magyar szempontból lassítja és nehezítené például a magyar finomítók átállítását.