Hírek

Meddig tűrik az európai szocialisták, hogy Gyurcsány Ferenc a kommunista diktatúrák legsötétebb időszakát és nyelvezetét idéző módon fenyegessen felsőoktatási és kulturális intézmények független vezetőit?

2020. 09. 04.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levélben hívta fel Iratxe García Pérez, az európai szocialisták (S&D) frakcióvezetőjének figyelmét és fejezte ki tiltakozását Gyurcsány Ferencnek, az S&D-tag Demokratikus Koalíció párt elnökének, Dobrev Klára európai parlamenti alelnök férjének közelmúltbeli, példátlanul agresszív kijelentése kapcsán, melyben a pártelnök nyíltan megfenyegette, valamint szakmai és emberi méltóságában megsértette Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház köztiszteletben álló igazgatóját, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendezőt, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben megszerzi a politikai hatalmat, bebörtönözteti őt és földönfutóvá teszi. 

Gyurcsány Ferenc, az S&D-tag Demokratikus Koalíció párt elnöke a közelmúltban Facebook oldalán durván megfenyegette Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház köztiszteletben álló igazgatóját, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendezőt. Deutsch Tamás emlékeztetett: “Sajnos Gyurcsány Ferenctől nem idegen a fizikai és verbális erőszak. Mint emlékezetes, miniszterelnöksége idején, 2006 őszén az irányítása alatt álló rendőrség brutális támadást indított egy nemzeti ünnepi megemlékezés békés résztvevői, egyszerű magyar polgárok ellen.”

Deutsch szerint a másként gondolkodók megbélyegzése és a politikai ellenfelekkel szembeni gyűlöletkeltés, a politikai okokból történő bebörtönöztetéssel való fenyegetőzés a politikai megfélemlítés különösen visszataszító és a demokráciát súlyosan fenyegető megnyilvánulása, amit mi, magyarok sajnálatosan megtapasztaltunk mind a náci megszállás, mind a kommunista diktatúra évtizedei alatt. Gyurcsány Ferenc a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökévé kinevezett Vidnyánszky Attilának a megfélemlítésével nemcsak magát az intézményvezetőt fenyegeti, hanem durván beavatkozik a kulturális és oktatási élet szabadságába is. Az egyetem működésével és irányvonalával kapcsolatban megfogalmazott politikai elvárások súlyos jogállamisági kérdéseket is felvetnek.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a levelében tájékoztatja az európai szocialisták frakcióvezetőjét, hogy Gyurcsány kijelentése hatalmas felháborodást váltott ki Magyarországon, aminek hatására a civilek által kezdeményezett tiltakozó petícióhoz a mai napig több mint 35 ezren csatlakoztak. Felszólítja az S&D frakciót, hogy foglaljon állást a fenyegetéssel kapcsolatban, és felteszi a kérdést, hogy “meddig tűri az S&D frakció, hogy egyik tagpártjának elnöke a kommunista diktatúrák legsötétebb  időszakát és nyelvezetét idéző módon fenyegessen kulturális és felsőoktatási intézmények független vezetőit?”.

A levél itt olvasható:

Iratxe García Pérez MEP
S&D képviselőcsoport elnöke

Tisztelt Elnök Asszony!

Ezúton szeretném felhívni a figyelmét Gyurcsány Ferencnek, az S&D-tag Demokratikus Koalíció párt elnökének, Dobrev Klára európai parlamenti alelnök férjének közelmúltbeli kijelentésére:

„Amilyen az Adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten. Ezek nem finnyásak. Vidnyánszky Attila lett a Színművészeti ura. Kultúrharc a javából. Pusztuljon a nyitott, szabad művészet és kultúra! Jöjjenek a pártkatonák! Lehet így is. Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot. Így van ez rendjén. Higgadtan, racionálisan, szárazon. Akik meg még egyensúlyoznak: ideje magatokra találni, felébredni, élni! Vagy küzdetek a hazaért, vagy cinkosok lesztek. Vagy-vagy.”

Ha nem lenne világos, a pártelnök nyíltan megfenyegette, valamint szakmai és emberi méltóságában megsértette Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház köztiszteletben álló igazgatóját, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendezőt, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben megszerzi a politikai hatalmat, bebörtönözteti őt és földönfutóvá teszi. 

Sajnos Gyurcsány Ferenctől nem idegen a fizikai és verbális erőszak. Mint emlékezetes, miniszterelnöksége idején, 2006 őszén az irányítása alatt álló rendőrség brutális támadást indított egy nemzeti ünnepi megemlékezés békés résztvevői, egyszerű magyar polgárok ellen.

A másként gondolkodók megbélyegzése és a politikai ellenfelekkel szembeni verbális gyűlöletkeltés, a politikai okokból történő bebörtönöztetéssel való fenyegetőzés a politikai megfélemlítés különösen visszataszító és a demokráciát súlyosan fenyegető megnyilvánulása, amelyet mi, magyarok sajnálatosan megtapasztaltunk mind a náci megszállás, mind a kommunista diktatúra évtizedei alatt. Egy veszélyes eszköz, hiszen a verbális erőszak könnyen fizikai erőszakba torkollhat.

Gyurcsány szándéka a fenti kijelentéssel nem más volt, minthogy gyilkos indulatokat ébresszen a radikális baloldali érzelmű támogatóiban. Felháborító, hogy a magát a magyar ellenzék vezetőjének beállító pártelnök a politikai hatalom megszerzése érdekében már művészek és felsőoktatási vezetők nyílt fenyegetésétől sem riad vissza, és híveit a közintézmények törvényesen megválasztott vezetői elleni támadásokra szólítja fel.

Gyurcsány kijelentésének háttere a magyar kormány által elkezdett széleskörű felsőoktatási reform, amelynek keretében a művészeti egyetemek működési modellje is felülvizsgálatra kerül. Gyurcsány Ferenc a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökévé kinevezett Vidnyánszky Attilának a megfélemlítésével nemcsak magát az intézményvezetőt fenyegeti, hanem durván beavatkozik a kulturális és oktatási élet szabadságába is. Az intézmény működésével és irányvonalával kapcsolatban megfogalmazott politikai elvárások súlyos jogállamisági kérdéseket is felvetnek.

Elnök Asszony! 

Gyurcsány Ferenc legújabb ámokfutása hatalmas felháborodást váltott ki Magyarországon, a civilek által kezdeményezett tiltakozó petícióhoz a mai napig több mint 35 ezren csatlakoztak. Elérkezett az idő, hogy az S&D frakció is állást foglaljon a kérdésben!

Abban remélhetőleg egyetértünk, hogy egy kormányzati intézkedéssel kapcsolatos eltérő vélemény nem lehet indok arra, hogy egy pártvezető bárkit megfenyegessen. Kérem, foglaljon állást, meddig tűri az S&D frakció, hogy egyik tagpártjának elnöke a kommunista diktatúrák legsötétebb  időszakát és nyelvezetét idéző módon fenyegessen kulturális és felsőoktatási intézmények független vezetőit?

Brüsszel, 2020. szeptember 4.

Tisztelettel:

Deutsch Tamás

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport vezetője