Hírek

Levél Manfred Webernek

2021. 03. 03.

Manfred Weber

Az Európai Parlament Néppárti képviselőcsoportjának elnöke

Tisztelt Elnök úr!

Az Európai Néppárt Képviselőcsoportja Eljárási Szabályának módosítása következtében, összhangban a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Elnökségének döntésével, ezúton bejelentjük a Fidesz tizenkét európai parlamenti képviselőjének néppárti frakcióból való kilépését.

Egy olyan járvány idején, amely minden nap több ezer európai polgár életét követeli és amely polgárainkat és gazdaságainkat soha nem látott nyomás alá helyezi, illetve amikor a néppárti kormányok joggal várnák el a néppárti frakció támogatását és szolidaritását, teljes mértékben időszerűtlennek és politikailag elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a néppárti frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozni akarja az európai parlamenti képviselők jogait.

Jogi és politikai aggályainkat a tárgyalások során több alkalommal kifejeztük, azonban a szöveg végleges változata ezekre nem ad kielégítő választ. Ennek következtében, a módosított Eljárási Szabályzat azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontunk szerint, az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió szavazópolgár demokratikus döntését tiszteletben kell tartani, és megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésünk szerint, a politikai nézetkülönbségek adminisztratív eszközökkel történő kezelése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Brüsszel, 2021. március 3.

Üdvözlettel:

Gál Kinga

A Fidesz-KDNP Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának elnöke

Deutsch Tamás

A Fidesz-KDNP Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetője