Hírek

Közép-Európa aktív alakítója a közlekedés jövőjének

2023. 11. 09.

A Közlekedés jövője címmel tartottak szakmai konferenciát az Európai Parlamentben, ahol bemutatták a zalaegerszegi ZalaZONE autóipari tesztpályát. Deli Andor a Fidesz vajdasági EP- képviselője az esemény házigazdájaként kiemelte: a közép- és kelet-európai régió – benne Magyarország – aktívan kiveszi a részét az autóipart érintő technológiai fejlesztésekben. Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett: a magyar kormány jelentős támogatást nyújt a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégeknek, ezzel újrapozícionálta Magyarországot a járműipari térképen. Rámutattak: a ZalaZone tesztpálya ékes példája a kormányzati segítséggel létrejött kutatási és tesztkörnyezeti fejlesztéseknek.

,,A rendezvény célja, hogy bemutassuk hogyan tud a közép- és kelet-európai régió – benne Magyarország – részt venni a közlekedés jövőjének alakításában. Az autóiparban hatalmas technológiai változások folynak. Elengedhetetlen, hogy mi is kivegyük a részünket e folyamatok alakításában” – hangsúlyozta nyitóbeszédében a fideszes politikus.

,,Az  autókat olyan irányítási rendszerrel kell ellátni, ami támogatja, kiegészíti, adott esetben teljesen átveszi az ember irányítási képességeit. Ezért 2016-ban a magyar kormány úgy döntött, a Magyarországon működő, jelentős részben gyártással, de már egyre növekvő mértékben kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégeket azzal támogatja, hogy létrehoz egy tesztinfrastruktúrát. A kormány döntése a tesztpálya kiépítésével kapcsolatban a lehető legjobb döntés volt, ezzel újrapozícionálta Magyarországot a járműipari térképen’’ – mondta el a rendezvény kapcsán Palkovics László.

,,Van mit megmutatnunk a brüsszeli közönségnek és van mire büszkének lennünk, ugyanis a magyar kormányzat segítségével az elmúlt években nagyon intenzív építkezés zajlott. Nemcsak a külföldi autóipari befektetésekről van szó, hanem igazi magyar kutatási és tesztkörnyezetek létrehozásáról is. Ennek egyik ékes példája a zalaegerszegi autóipari tesztpálya, azaz a ZalaZONE projekt’’ – emelte ki Deli.

Háttér: Az esemény Deli Andor fideszes EP-képviselő és az EuroAtlantic Zrt közös szervezésében került megvalósításra. A rendezvényen előadást tartott Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala Kft ügyvezetője és Hamar Zoltán, az AVL ZalaZone Kft ügyvezetője. A rendezvény zárásaként Dorien Rookmaker, holland ECR-es képviselőasszony osztotta meg gondolatait a ZalaZONE projekt kapcsán.