Hírek

Európai reneszánszt akarunk

2021. 06. 10.

Gál Kinga és Trócsányi László személyében két fideszes európai parlamenti képviselőnk vesz részt az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat plenáris ülésének munkájában az Európai Parlament delegációjának tagjaként. A konferenciasorozat kiemelkedő lehetőség arra, hogy az Európai Unió visszaszerezhesse a polgárok és a tagállamok elmúlt bő évtized során elveszített bizalmát, és megvalósulhasson az erős tagállamokra épülő versenyképes Európai Unió elképzelése. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai aktív részvételükkel a pragmatikus elvek mentén gondolkodó, konzervatív és kereszténydemokrata értékrendet fogják képviselni a konferenciasorozatban.

A konferencia időszerűségét indokolja többek között, hogy az európai integráció képtelen volt hatékony válaszokat nyújtani az elmúlt évtized olyan válságjelenségeire, mint a gazdasági-pénzügyi válság, a migrációs válság, a Brexit vagy a koronavírus járvány, ezáltal Európa súlyos lemaradásba került. Népessége fogy, a védelemre fordított kiadásai csökkenek, és világpiaci súlyából folyamatosan veszít.

Meggyőződésünk, hogy Európa nem ideológiára, hanem történelemre épül. Nem szuperállam, de nem is csak belső piac, hanem az európai nemzetek által közösen ápolt civilizáció. Pragmatikus elvek mentén tehát azt valljuk, hogy az utópisztikus elképzelések és az európai szuperállam terve helyett az európai integrációnak úgy kell szolgálnia a polgárai javát, hogy közben védelmezi és megerősíti a nemzeteket földrajzi elhelyezkedésük, kultúrájuk és történelmük értékeire alapozva. Nincsen európai jövőkép és nincsen sikeres Európa a történelmi gyökerek és a kereszténység jelentette kötőerő ápolása nélkül.

Éppen ezért az Európa jövőjéről folyó párbeszéd nem is szűkülhet az Európai Unióra, hanem fel kell ölelnie a közös európai életforma védelmét. Álláspontunk szerint ebben kiemelt szerepe van a bővítéspolitikának, a Nyugat-Balkán országainak helyzete megkerülhetetlen témakör. Tagságuk és képviselt álláspontjuk kulcsfontosságú az európai kontinens békéjének és stabilitásának garantálásához.

Hisszük, hogy az európai egységesülés nem ideológia és önmagában nem végcél. Éppen ezért az intézményi reform is csak a hatékonyság érdekét szolgálhatja ideológiai és hatalmi harcok helyett. A sikeres és versenyképes európai integráció alapvetően alulról felfelé szerveződik, tiszteletben tartva a szubszidiaritás elvét és tagállamainak történelmét, hagyományait és identitását. Az európai polgárokat az érdekli, hogy országaik uniós tagsága milyen előnyt jelent számukra, és az európai integráció milyen súlyt képes biztosítani nekik a globális világban. Ez kell jelentse az Európai Unió létjogosultságát és értelmét. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának álláspontja szerint e pragmatikus felfogás kell, hogy meghatározza az Európa jövőjével kapcsolatos vitákat, és végső soron Európa szellemi megújulását is.

Háttér: Az Európa jövőjéről szóló konferencia 2021. május 9. napján vette kezdetét. A rendezvénysorozat célja az Európai Unió helyzetének felmérése, valamint az Európai Unió hatékonyabbá, demokratikusabbá és ellenállóbbá tétele. A várhatóan 2022-ig tartó rendezvénysorozat részeként az uniós intézmények, a tagállamok, a helyi önkormányzatok, valamint az uniós polgárok is megoszthatják véleményüket az erre kialakított fórumok, vagy általuk szervezett rendezvények keretében.