Európa nem átjáróház!

2022. 11. 23.

“Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek igaza van: az egyetlen közös megoldás az uniós határok védelme, a migránshajók indulásának megakadályozása és a menedékkérelmek Európán kívüli elbírálása” – mondta el felszólalásában Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke kiemelte: Magyarország 2015 óta nagyságrendileg 650 milliárd forintot fordított a déli határ védelmére, ennek azonban mindössze két százalékát biztosította az Európai Unió, miközben olyan nem kormányzati szervezeteket támogat, amelyek a tengeren vagy szárazföldön történő illegális migrációt segítik elő.

Az Ocean Viking NGO-hajó kapcsán kirobbant olasz-francia konfliktusról szervezett európai parlamenti migrációs vitában Hidvéghi Balázs elmondta: a hajó fedélzetén Franciaországba érkezett 234 migráns közül már csak 6 ember van a francia hatóságok ellenőrzése alatt. A többieket szabadon engedték, és – nem meglepő módon – azonnal eltűntek Franciaországban. „Ez a nyitott határok politikájának rémisztő eredménye: több száz, papírokkal nem rendelkező ember kóborol szabadon Európában, akik ki tudja, milyen biztonsági fenyegetést jelentenek az európai polgárokra” – mondta el a képviselő.

Kiemelte: az eset üzenete katasztrofális Európa számára. Minél több hajót engedünk kikötni, annál több hajó fogja követni őket. „Ezzel szemben Orbán Viktor és Matteo Salvini már évekkel ezelőtt bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni – a szárazföldön és a tengeren is” – tette hozzá. „Tisztázzuk: Európa kapui nem állnak nyitva mindenki számára! A rendet és biztonságot helyre kell állítani!” – zárta szavait Hidvéghi.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: Magyarország déli határa migrációs ostrom alatt áll, csak ebben az évben mintegy 250 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg ott a hatóságok. „Az illegális migránsok és embercsempészek sokszor erőszakos konfliktusba kerülnek a határvédőkkel, és egymás között is súlyos fizikai atrocitásokra kerül sor.  Ennek véget kell vetni! Üdvözlendő, hogy Ausztria és Magyarország további intézkedésekről állapodott meg Szerbiával a nyugat-balkáni útvonalon az Európai Unióba irányuló illegális migráció megfékezéséről” – tette hozzá Gál Kinga.