Hírek

„Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!” – Az Európai Parlament JURI Bizottsága perrel fenyegetőzik az Európai Bizottsággal szemben

2021. 10. 14.

Az EP Jogi Bizottsága (JURI) ma délután bizalmas eljárásban, zárt ajtók mögött tárgyalja azt a baloldali indítványt, mely alapján az Európai Parlament beperelné a Bizottságot, amiért az még nem alkalmazta a jogállamisági kondicionalitás rendeletet Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A szigorú titoktartási előírásokat semmibe véve – nyilvánvalóan a jogszerűség nagyobb dicsőségére – azonban ma reggel a JURI bizottság elnöke, a liberális Adrián Vázquez Lázara és a javaslat jelentéstevője, a zöldpárti Sergey Lagodinsky véleménycikket közölt a Politico c. brüsszeli napilapban, amelyben előre kihirdették a délutáni ülés eredményét.

Az Európai Parlament baloldali többségének döntése alapján Sassoli EP elnök korábban levélben szólította fel von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy indítsa meg azt az eljárást Magyarország és Lengyelország ellen, amelynek eredményeként megvonhatják a két ország uniós forrásait. Miután a Bizottság elnöke ezt a jogszerűtlen és megalapozatlan követelést válaszában elutasította, az EP szocialista elnökének felkérésére a Jogi Bizottság a Házszabály értelmében ajánlást készít a Parlament Elnöke számára, hogy a kérdéses ügyben az EP nyújtson-e be keresetet az Európai Bírósághoz. A Jogi Szolgálat és a jelentéstevő álláspontjának megismerését követően az arra jogosult képviselők titkos szavazással döntenek.

Ezek az eljárások a vonatkozó jogi előírások alapján a nyilvánosság teljes kizárásával folynak, a jelentéstevő álláspontját is csak a JURI tagjai ismerhetik meg. Ehhez képest az orosz származású német zöldpárti Lagodinsky, aki magát Brüsszelben a jogállamiság zöldpárti felelősének tartja, ma Twitter üzenetében közzé tette álláspontját, a JURI elnökével közös cikkében pedig előre „ítéletet” hirdet.

„A Bizottság eddig elutasította a kondicionalitás mechanizmus alkalmazását. Ám az Európai Parlament, mint a jogállamisági feltételesség elvének legszenvedélyesebb támogatója, nem fogja elhanyagolni saját felelősségét. Ha a Bizottság nem hajlandó cselekedni, készen állunk arra, hogy bíróság elé vigyük mulasztása miatt” – fogalmaz cikkében a JURI elnöke és a baloldali jelentéstevő. A cikk tehát megelőlegezi, hogy a mai ülésen a képviselők többsége támogatni fogja azt, hogy az EP perrel próbálja rávenni a Bizottságot a Magyarország és Lengyelország elleni fellépésre.

Úgy tűnik, hogy az európai baloldal bármit megtehet, nem vonatkoznak rá az előírások. Abszurd, hogy a jogállamiságinak mondott, de valójában a jogon kívüli hatalmi zsarolás és nyomásgyakorlás eszközeként funkcionáló rendszer alkalmazását a szabályokat sárba tipró eljárásban akarja az EP kikényszeríteni és ehhez a politikai akcióhoz a Jogi Bizottság elnöke is csatlakozik. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja felszólítja a szüntelenül a jogállamiságért aggódó Európai Parlamentet, hogy tartsa be a saját maga alkotta szabályokat és haladéktalanul kérje számon a képviselőkön titoktartási kötelezettségük betartását.