Egyetlen polgár sem lehet a digitális átmenet vesztese

2022. 11. 24.

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon megszavazta az „Út a digitális évtizedhez” című jelentést, mely az Unió 2030-ig elérendő digitalizációs céljait fekteti le. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője üdvözölte a jelentés elfogadását, hangsúlyozva, hogy a digitális átmenet célja végső soron a polgárok jóléte kell legyen.

„A digitális átmenet során az Európai Uniónak a nagyvállalatok és tech cégek helyett a polgárokat kell a középpontba helyeznie” – emelte ki a képviselő. Ahhoz azonban, hogy valóban a polgárok legyenek az átmenet első számú nyertesei, három alapvető feltétel teljesülése szükséges.

Elengedhetetlen a gyors, megfizethető internet hozzáférés biztosítása minden európai ember számára. Itthon jelentős sikereket értünk el e téren, hiszen a legalább 1 gigabit/másodperc sebességű széles sávú internetet használó háztartások száma elérte az uniós átlag háromszorosát. Átlag felett teljesít az ország a nagyon nagy kapacitású vezetékes hálózati (VHCN) lefedettség és az 5G spektrum terén is.

„A hálózati hozzáférésen túl az elektronikus szolgáltatások elérhetősége is kulcsfontosságú” – mutatott rá Gyürk András. A közszféra mellett a versenyszférában is egyre nő az igény az online elérhető szolgáltatásokra, emiatt üdvözlendő a jelentés célkitűzése, mely a kis- és középvállalkozások digitális átmenetét segíti elő. A kkv-k nem kerülhetnek versenyhátrányba a felgyorsult technológiai fejlődés miatt.

A digitális fejlődés ugyanakkor magában rejti a veszélyt, hogy bárki aki, akár társadalmi helyzetéből, akár életkorából fakadóan kimarad, hátrányos helyzetbe kerül. Éppen ezért kiemelt cél kell legyen az emberek hozzásegítése az alapszintű digitális műveltséghez, valamint a kiberbiztonsági és kiberhigiéniai ismeretek elsajátításához. „A digitalizáció alapjaiban változtatja meg mindannyiunk életét. Célunk, hogy ennek a változásnak egyetlen polgár se legyen a vesztese” – hangsúlyozta a képviselő.