Hírek

Deutsch Tamás levele az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának elnökéhez és az Európai Parlament elnökéhez a szakbizottság budapesti látogatása kapcsán

2022. 10. 26.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az alábbi levéllel fordult az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának elnökéhez, Sabine Verheyenhez a szakbizottság november 2-4. közötti budapesti látogatása kapcsán:  

Tisztelt Elnök asszony!

Tisztelt Koordinátor Hölgyek és Urak!

A Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetőjeként megkülönböztetett figyelemmel kísérem az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága küldöttségének november 2-4 közötti budapesti látogatása programjának előkészítését.

Mint arról értesülhettem, a látogatás végleges programjának összeállítása fájóan egyoldalúra sikeredett. Történt mindez annak ellenére, hogy Bocskor Andrea képviselőtársam és más jobboldali képviselők több tucat intézményt és személyt is szíves figyelmükbe ajánlottak. Sajnálatos és érthetetlen, hogy a bizottság ezeket a javaslatokat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta. Ennek következtében pedig egy olyan kiegyensúlyozatlan látogatási program került elfogadásra, amelyben ordító aránytalanság figyelhető meg a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek javára.

Mint több korábbi európai parlamenti tényfeltáró küldöttség tagja, meggyőződésem, hogy egy EP szakbizottság küldöttsége csak akkor töltheti be a tényfeltáró szerepét, ha a látogatása során a misszió által érintett kérdéseket több oldalról is megvizsgálja és a látogatás programját a lehető legkiegyensúlyozottabban állítja össze. Az a tény, hogy a mintegy kéttucatnyi harcosan kormányellenes, baloldali és liberális politikus, civil aktivista, újságíró és a kulturális ágazatban dolgozó személy mellett a látogatás során csupán néhány kormányzati szereplővel folyik egyeztetés – teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar kulturális-, média- és civilvilág jobboldali, polgári, nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata irányzatainak és műhelyeinek képviselőit -, nem adhat hiteles, objektív és teljes képet a valóságról.

A szélsőségesen egyoldalú program alapján kizárólag egy politikailag és ideológiailag elfogult jelentés állítható majd össze. A látogatási program összeállításának mikéntje megerősíti a gyanút, hogy nem egyszerűen az elvárható körültekintés hiányával, hanem tudatos politikai szándékkal magyarázható a program kiegyensúlyozatlansága.

Rendkívül sajnálatos, hogy a vélemények sokszínűségére oly gyakran hivatkozó Kulturális és Oktatási Bizottság budapesti missziójának látogatási programja semmibe veszi a kiegyensúlyozottság és sokszínűség legelemibb elvárásait is.

Üdvözlettel:

Deutsch Tamás

Európai parlamenti képviselő

a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetője

Deutsch Tamás a szakbizottság elnökének címzett levelét az alábbi kísérőlevéllel eljuttatta az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának is.

Tisztelt Elnök Asszony!

Szíves tájékoztatásul mellékelem azt a levelet, amelyet ma küldtem Sabine Verheyen asszonynak, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnökének, a november 2-4-i budapesti szakbizottsági látogatás programjának sajnálatos kiegyensúlyozatlanságáról és elfogultságáról.

Meggyőződésem, hogy a pártatlanság és a pluralizmus sérthetetlen alapelvek, amelyeket az EP szerveinek minden körülmények között be kell tartaniuk, és hogy az európai parlamenti tényfeltáró küldöttségek munkáját semmilyen politikai csoportnak nem szabad eszközzé tennie és kisajátítania.

Tisztelettel,

Deutsch Tamás

Európai parlamenti képviselő

a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetője