Hírek

„Cigányok ideje” – képzőművészeti kiállítás az Európai Parlamentben a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

2023. 03. 31.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából, a sokszínű és különleges roma kultúra és művészet tiszteletére, „Time of the Gypsies” címmel kortárs művészeti kiállítást szervezett Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az EP brüsszeli épületében. A tárlat tizenegy magyar származású roma képzőművész alkotásait bemutatva tárja fel a roma képzőművészet egyedi látásmódjait és ismerteti a stílusában sokrétű, képi világában sajátos hagyományait. „A roma kultúra hatalmas értéktára sokszor nem kapja meg a megérdemelt figyelmet. Küldetésünk, hogy bemutassuk, hogy Európa mennyi kincset köszönhet roma polgárainak” – hangsúlyozta a képviselő a nyitóbeszédében.

Járóka Lívia megnyitó beszédében elmondta: „Az európai roma kultúra értéktára sajnos mind a mai napig egy kevéssé ismert, ritkán kutatott és bemutatott valóság. A mi küldetésünk így nem más, mintsem, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az előítéletek alaptalan falait lebontva, feltárjuk a nagyközönség előtt azokat az értékeket, amelyek a roma közösségek kulturális örökségében fellelhetők. Bemutatva, hogy Európa mennyi értéket és kincset köszönhet roma polgárainak” – hangsúlyozta Járóka csütörtök este a kiállítás ünnepélyes megnyitóján.

„Az értékek alapján való megismeréssel a közös pozitív emberi vonásainkat hangsúlyozzuk, emberi jellemünket emeljük feljebb, mely egy élhetőbb, egymást tisztelő, becsülő és értékelő társadalmat konstruál, ami előrébb visz mindannyiunkat” – emelte ki Bódi Barbara, roma származású festőművész, a tárlat egyik kiállítója megnyitó beszédében. Járóka Lívia kiért továbbá a roma kultúra és hagyományok ápolásának fontosságára, valamint a képzőművészet társadalmi szerepére is, mint mondta: „az esztétikai szépség feltárásával, a művészi önkifejeződés túlcsordulásával sokszor többet mondunk ezer szónál”.

Háttér: A tárlat március 29. és 31. között lesz megtekinthető az Európai Parlamentben, ezt követően, április 4-től a Liszt Intézet brüsszeli épületében kerülnek kiállításra az alkotások.