Hírek

Brüsszel nem tanul a múlt hibáiból: téves és időszerűtlen az újabb alkotmányozási kísérlet!

2023. 11. 22.

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán javaslatot tett az Unió működését meghatározó alapítószerződések módosítására. A tagállamok érdekeit súlyosan sértő jelentés egy centralizált európai szuperállamot kíván létrehozni, veszélyeztetve az Európai Unió „Egység a sokféleségben” jelmondatát. Az uniós parlament szerződésmódosítási kísérlete még vitaanyagnak is elfogadhatatlan. 

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta, hogy a javaslattal 2005 szelleme jelenik meg a szemeink előtt, amikor Franciaországban és Hollandiában népszavazáson leszavazták a hasonlóképp centralizációra törekvő, az Európai Alkotmányt létrehozó szerződést. „Ma az Európai Parlament ismét szerződésbe bújtatott alkotmányt akar, amely alapján az EU-nak elnöke és miniszterei lennének, létrejönne az európai népszavazás, valamint új uniós hatáskörök és eljárási rendek születnének. Mi ez, ha nem alkotmányozás?” 

A jelentés kidolgozásánál teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az egyenletes földrajzi megoszlás szempontját, hiszen a javaslat öt szerzőjéből négy német, valamint szerepel köztük a közismerten föderalista Guy Verhofstadt is. A szöveg nem tartja tiszteletben a tagállamok egyenjogúságának elvét sem, amely az európai együttműködés sikerének záloga.„Ha ezt az elvet elvetjük, akkor az az európai integráció szükségességébe vetett hitet fogja aláásni”-húzta alá a képviselő.

„A tagállamok polgárai erős tagállamokat és erős Európát akarnak. Amennyiben csökkentjük a tagállamok jogosítványait, úgy Európát is gyengítjük. Ma számos kérdés foglalkoztat bennünket, ahol megoldást kell találnunk. Háború, migráció, Európa gyenge versenyképessége. Ezek megoldása jelenleg sürgetőbb, mint a szerződések módosítása”- hangsúlyozta Trócsányi László.