Hírek

Az uniós csalás elleni harc teljes kudarc

2023. 01. 19.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) eredetileg az uniós költségvetés felhasználásának ellenőrzésére, a csalás és a korrupció elleni fellépésre lett létrehozva. Ezzel szemben az utóbbi években kizárólag egyes tagállamok és demokratikusan megválasztott kormányok kioktatásával és megleckéztetésével volt elfoglalva, kiüresedett politikai testületté vált. A mai jelentés újra Magyarországot vádolja, miközben az eredeti szövegben a szocialista frakcióban kitört brüsszeli korrupciós ügy nem jelenik meg. Meggyőződésünk, hogy az EP-nek és a felelős szakbizottságnak a brüsszeli korrupció miatti, teljes hitelvesztett állapotában érdemesebb a saját háza táján söprögetni.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) az a szerv, mely az uniós költségvetés felhasználásának ellenőrzésével foglalkozik, valamint az európai uniós intézmények szabályos működésének és a csalás és a korrupció elleni fellépésnek az őre.

A szakbizottság azonban az elmúlt években kizárólag egyes tagállamok és demokratikusan megválasztott kormányok kioktatásával és megleckéztetésével volt elfoglalva, kiüresedett politikai testületté vált. Teljes szereptévesztésében nem vette észre azt, hogy az intézményen belül a korrupció a legmagasabb szintekig átitatta a szervezetet. Az évről-évre elkészített számtalan jelentésében a tagállamokat támadta, ahelyett, hogy a Parlament folyosóin, a saját házuk táján néztek volna szét. Tény, hogy a parlamenti jelentésekben, beleértve a mai napon szavazásra bocsátott jelentésben semmi jele nem volt annak, hogy a szakbizottság kifogást emelt volna az EP átláthatósági szabályaival, a képviselők magatartásával szemben. Szerintük itt minden a legnagyobb rendben zajlott, mindaddig amíg a kenőpénzek elő nem kerültek.

A tegnap megvitatott jelentésben is az szerepel, hogy a Magyarországnak szabott feltételek nem elegendőek, miközben az eredeti szövegben a szocialista frakcióban kitört brüsszeli korrupciós ügy nem jelenik meg. Ez a jelentés az uniós korrupció elleni fellépés teljes kudarcát és azt a zsákutcát testesíti meg, ahova az európai parlamenti politikusok politikai céllal vezették az intézményt.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának meggyőződése, hogy a korrupciós botrány kapcsán az Európai Parlament és a Költségvetési Ellenőrző Bizottság egy nagyon komoly hitelességi válságba került és önkritikát, szembenézést és a saját házuk táján történő sepregetést javasolják az uniós testületeknek.