Hírek

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt a Nyugat-Balkánnak tett ígéreteit teljesítse az Unió

2023. 11. 08.

Az Európai Bizottság bővítési javaslatáról vitázott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Brüsszelben. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: új csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, az EU-nak először a Nyugat-Balkán, így Szerbia felé tett ígéreteit kell teljesítenie. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez minden országnak teljesítenie kell az Európai Bizottság alapvető feltételeit, így a nemzeti kisebbségi jogok garantálását. A Bizottság ma közzétett jelentése szerint ennek Ukrajna még nem tesz eleget.

Gál Kinga elmondta: az Európai Unió bővítése stratégiai és geopolitikai érdek, ugyanakkor nem csak politikai kérdés, a csatlakozási tárgyalások előtt álló országok helyzetét felkészültségük alapján, egységes követelményrendszer szerint kell megítélni.

„Új csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, az EU-nak először a Nyugat-Balkán, így Szerbia felé tett ígéreteit kell teljesítenie. Mielőbb be kell fejezni irányukban a csatlakozási folyamatot, hiszen Szerbiával már több mint 10 éve zajlanak a tárgyalások, jelentős előrelépés nélkül.  Ez hiteltelenné teszi az Uniót” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga hozzátette: új csatlakozási tárgyalások csak azokkal az országokkal nyílhatnak meg, akik teljesítik a Bizottság által szabott alapvető feltételeket. „A ma bemutatott bővítési javaslatból is látható, hogy Ukrajna a hét feltételből négyet, köztük a kisebbségvédelmi feltételeket még nem teljesítette. Területén háború zajlik és választásokat sem tud tartani.  Ezek mind azt igazolják, hogy az ország még nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére” – jelentette ki a politikus.