Hírek

„Az Ön által megfogalmazott durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások” – Deutsch Tamás válaszlevele Guy Verhofstadtnak

2022. 07. 29.

Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselő levélben kezdeményezte, hogy rendkívüli plenáris vagy bizottsági ülés keretében az Európai Parlament ismét ítélje el Magyarországot, és az EP szólítsa fel a Tanácsot és a Bizottságot a 7. cikkely szerinti eljárás felgyorsítására. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője válaszlevelében hangsúlyozta: a liberális képviselő által megfogalmazott durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, amelyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik. Kiemelte: „Elképesztő és méltatlan, hogy az Európai Parlamentet egyik tagállammal szembeni rasszista hangulatkeltésre használja!”

Deutsch Tamás Guy Verhofstadt liberális EP-képviselőnek írt válaszlevelében aláhúzta: „Ön és elvtársai által immár több mint egy évtizede folytatott hazug és hisztérikus Magyarország-ellenesség ugyanolyan intoleráns, gyűlöletkeltő és rasszista narratíva, mint az antiszemitizmus új formájaként azonosított Izrael-ellenesség”. 

Emlékeztetett: Európát soha nem látott mértékű és súlyú kihívások érik, az Európai Unió egységének megőrzése mindennél fontosabb lenne. Éppen ezért „elképesztő és méltatlan, hogy az Európai Parlamentet egyik tagállammal szembeni rasszista hangulatkeltésre használja!” – zárta levelét Deutsch Tamás. 

Guy Verhoftstadt levelének magyar fordítása és Deutsch Tamás levele alább olvasható. 

Tisztelt Metsola Elnök Asszony! 

Az elmúlt napokban a magyarországi Orbán-kormány újabb fordulatot vett a legrosszabb irányba. 

Az azonnali „vészhelyzeti hatalomátvétel” aggasztó jele volt a demokrácia állapotának az országban. Orbán Viktor miniszterelnök e heti szavai arról, hogy nem akarunk „vegyes fajúvá” válni, az eddigieken is túlmennek. Egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek.  

Az Európai Unió nem engedheti meg, hogy ez a retorika elharapózzon, és nem engedhetjük meg magunknak – különösen a geopolitikai feszültségek idején -, hogy ilyen nyíltan rasszista és antidemokratikus programmal rendelkező politikai vezetők döntsenek az uniós politikákról. Minden rendelkezésünkre álló eszközt be kell vetnünk. 

Az Európai Parlament 2018-ban megszavazta az EUSZ 7. cikke szerinti eljárás megindítását, amellyel kapcsolatban a Tanács még mindig nem hozott döntést. 

Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi súlyos ügy szükségessé teszi a Parlament rendkívüli – plenáris vagy bizottsági – ülését azzal a céllal, hogy rábírjuk a Tanácsot és a Bizottságot, hogy vállalják felelősségüket a demokrácia védelmében Magyarországon és az egész Európai Unióban. 

Tisztelettel, 

Guy Verhofstadt

Tisztelt Képviselőtársam! 

Megdöbbenve olvastam Roberta Metsola elnök asszonynak címzett levelét, amelyben Ön újabb rágalmakkal illeti Magyarországot és annak miniszterelnökét. 

Meg kell állapítsam, hogy az Ön és elvtársai által immár több mint egy évtizede folytatott hazug és hisztérikus Magyarország-ellenesség ugyanolyan intoleráns, gyűlöletkeltő és rasszista narratíva, mint az antiszemitizmus új formájaként azonosított Izrael-ellenesség.  

Az Ön által megfogalmazott durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, amelyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik. 

Egészen elképesztő és a tisztségéhez méltatlan, hogy egy olyan időszakban, amikor Európát soha nem látott mértékű és súlyú kihívások érik, és amikor az Európai Unió egységének megőrzése mindennél fontosabb lenne, európai parlamenti tagságát Ön az egyik tagállammal szembeni rasszista hangulatkeltésre használja. 

Üdvözlettel: 

Deutsch Tamás 

a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője