Az Európai Parlament állásfoglalása merénylet a helyreállítási tervek gyors jóváhagyása ellen

2021. 06. 10.

Az Európai Parlament egy újabb olyan határozatot fogadott el, amellyel azt bizonyítja, hogy teljes szereptévesztésben van. Az EP ugyanis a jogszabályokban meghatározott hatáskörén, a tájékozódáson túllépve értékelni akarja az egyes tagországok nemzeti helyreállítási terveit. Az EP baloldali többsége által folytatott szokásos belterjes intézményközi csatározás azonban most merénylet a helyreállítási tervek gyors jóváhagyása ellen.

Deutsch Tamás plenáris felszólalásában elmondta: az EP baloldali többsége mélyen át akarja politizálni, pártpolitikai és ideológiai vita tárgyává akarja tenni a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyását, ahelyett, hogy a Bizottság, majd a Tanács szakmai szempontok alapján végezze el ezt a munkát. Ez a törekvés merénylet a helyreállítási tervek pártatlan jóváhagyása ellen.

Deutsch Tamás hozzátette: „a tervezetben a fukar országcsoport ismert politikai támadásai is szerepelnek az uniós forrásokat állítólag felelőtlenül felhasználó déli tagállamok ellen, ez a nyugati tagállamok lenéző politikai támadása a közép- és kelet-európai országokkal szemben. Az ilyen parlamenti szövegek merényletet jelentenek az európai összefogás ellen is”.

Győri Enikő hozzászólásában kiemelte: „A koronavírus-járvány sújtotta európai gazdaságok talpra állítása érdekében a tagállamoknak mihamarabb forráshoz kellene jutniuk. A Bizottság feladata a fejlesztési tervek értékelése, az elfogadásuk pedig a Tanácsé. A Parlament szereptévesztésben van. A Bizottság helyébe akar lépni és politikai alapon maga akarja értékelni a nemzeti helyreállítási elképzeléseket.”

Győri Enikő szerint: „az Európai Parlament tájékoztatáshoz való joga teljes mértékben biztosítva van. Az Európai Bizottság rendre megosztott minden információt, amit a vonatkozó rendelet előír. Mégis úgy néz ki, az EP a fejébe vette, hogy minden jogalap nélkül egy új értékelő rendszert erőltet a Bizottságra. Tavaly is hónapokat vesztettünk, mert a jogállamisági mechanizmussal az EP politikai feltételeket akart kicsikarni az uniós pénzek elosztásához. Ezek az ismétlődő, öncélú és képmutatóan “demokrácia-akcióknak” nevezett lépések nem segítik, sokkal inkább csak akadályozzák, hogy az európai gazdaság mihamarabb magára találjon”.