Hírek

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága elutasította a járványhelyzet miatt indokolt házszabály módosítási rendelkezések bíróság általi megerősítését

2020. 10. 12.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága (AFCO) a járványhelyzetre tekintettel megszavazta az Európai Parlament házszabályának módosítását. A házszabályi rendelkezések módosítása kapcsán azonban az intézményi ügyekért felelős szakbizottság elutasította a módosítások jogszerűségének – Fidesz-KDNP delegáció által javasolt – bírósági megerősítését. A képviselőcsoport sajnálatosnak tartja a javaslatai elutasítását, mert így lehetővé vált az újonnan elfogadott rendelkezések esetleges jogellenességének kimondásával járó felelősség elkerülése.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a házszabályi rendelkezések módosításáról szóló vita kapcsán tizenhárom módosító indítványt nyújtott be a tervezethez, tekintettel arra, hogy a házszabály (Eljárási Szabályzat) rendkívüli helyzetre tekintettel történő módosítása egy kiemelten fontos kérdés, hiszen biztosítja, hogy az Európai Parlament, valamint az európai parlamenti képviselők munkája szabályszerű, jogszerű legyen.

A rendkívüli körülmények esetén alkalmazható eljárás olyan helyzetet teremt, amelyben az Európai Parlament elnökének többletjogokat biztosítanak, valamint egyes, a határozatképességre, vitákban való részvételre és szavazásra vonatkozó szabályok kifejezetten érintik, vagy akár korlátozhatják a képviselői jogokat – ezért a demokratikus működéshez többletgaranciák szükségesek. Számos tagállami parlament kapcsán előírja valamilyen formában a parlamenti jog a bíróság előtti felülvizsgálat kötelezettségét a házszabály módosítása esetén, Franciaországban például egyenesen alkotmányos szintű norma teszi ezt kötelezővé.

Ezért javasolta a magyar néppárti delegáció az újonnan elfogadandó rendelkezések kötelező, bíróság előtti előzetes normakontrollját. Sajnálatos módon azonban az erre vonatkozó módosító-indítványt az Alkotmányügyi Bizottság írásbeli jogi indokolás nélkül, formai okokra hivatkozva befogadhatatlannak (“elfogadhatatlannak”) ítélte,, ezzel lehetővé téve a rendelkezések esetleges jogellenességének kimondásával járó felelősség elkerülését.

Háttér: Az Európai Parlamentet a koronavírus-járvány felkészületlenül érte, házszabálya (az Eljárási Szabályzat) nem tartalmazott olyan fontos, a rendkívüli körülményekre vonatkozó rendelkezéseket, mint a távszavazásra vonatkozó rendelkezések, vagy az elnöki döntések jogalapja, amelyek korlátozzák a fizikai jelenlétet, plenáris vitát és lehetővé teszik a járványhelyzet kezeléséhez szükséges, egészségügyi és biztonsági előírások meghozatalát. A problémát felismerve az Európai Parlamentben az Alkotmányügyi Bizottság házszabály-módosítási tervezetet készített a jogszerű működés biztosítása érdekében.