Hírek

Az Európai Bizottság adjon zöld jelzést a magyar helyreállítási tervnek

2021. 10. 06.

Az Európai Parlament plenáris ülésén az Európai Bizottság bemutatta álláspontját, miért nem fogadta még el egyes tagállamok nemzeti helyreállítási tervét. A vitában Győri Enikő, fideszes EP-képviselő kiemelte: a parlament baloldali többsége már megint zsarol, politikai nyomásgyakorlást alkalmaz Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Felszólította a Bizottságot, hogy álljon ennek ellen és a jog talaján állva adjon zöld utat a források folyósításának.

Győri Enikő elmondta: a zsarolás a baloldali többség bevett munkamódszere. Az Európai Bizottság ugyanakkor a parlament részéről rá nehezedő nyomásgyakorlás hatására sem feledkezhet meg a mandátumáról: csak az uniós jog alapján járhat el. Nem támaszthat extra feltételeket egyes tagállamok esetében ahhoz, hogy folyósítsa a helyreállítási pénzeket. Magyarország ebben az esetben sem fogadja el a kettős mércét.

A fideszes politikus kijelentette: minket nem lehet megvásárolni, a gyermekvédelmi törvényből nem fogunk engedni. Nálunk senkit nem érhet diszkrimináció, de a szülők kezében marad a gyermekek szexuális nevelése.  

Győri Enikő kiemelte: Magyarország helyreállítása nem várhat, ezért a kormány elkezdi a helyreállítást saját erőből. Megkezdjük az egészségügyi fejlesztéseket, a zöld és a digitális átállást a magyar nemzeti költségvetés előfinanszírozásával, mint ahogy azt tesszük az új hétéves fejlesztési ciklus programjai esetében is.

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy Magyarország hitelminősítése tovább javult az elmúlt hetekben. Győri Enikő erre utalva hangsúlyozta: a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban és elismerik a magyar gazdasági modellt, ugyanis igen kedvező feltételekkel jutunk forráshoz a pénzpiacokról is.  Mindemellett továbbra sem értjük, hogy a Bizottság miért halogatja a magyar terv jóváhagyását.

Győri Enikő szerint az uniós helyreállítási pénz nem könyöradomány, a magyar embereknek jár 2500 milliárd forintnyi összeg a közösen felvett hitelből. A vonatkozó európai szabályozás egyértelmű, az Európai Bizottságnak oda kell adnia Magyarországnak ezt a pénzt, hiszen a magyar helyreállítási terv megfelel az uniós követelményeknek, elfogadásának szakmai akadálya nincs.

A fideszes képviselő a plenáris ülésen felszólította a Bizottságot, ne veszélyeztesse tovább a szakszerűségébe vetett bizalmat, legyen bátorsága pontot tenni ennek a méltatlan történetnek a végére, és adjon zöld jelzést a magyar helyreállítási tervnek. 

Háttér:

·        Folyamatosak a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéről.

·        Nem tartjuk elfogadhatónak ugyanakkor, hogy a Helyreállítási Terv elfogadását ahhoz semmilyen szinten nem kapcsolódó ügyekben tett vállalásokhoz kössék. Így nem tehető feltétellé többek között semmilyen módon a gyermekvédelmi törvény félreértelmezéséből eredő egyetlen követelmény sem.

·        Továbbá nem fogadható el semmilyen olyan bizottsági követelés, amely alapján egyértelművé válna a tagállamokkal szembeni jogszerűtlen megkülönböztetés, azaz amelyek a kettős mérce tilalmába ütköznek.

·        Az európai uniós intézmények szakszerűségébe és megbízhatóságába vetett bizalmat súlyosan veszélyezteti, ha a tárgyalásokat nyomásgyakorlásra használják fel, túllépve a vonatkozó uniós rendeletekben adott felhatalmazáson.

·        Magyarország álláspontja, hogy a részünkről benyújtott terv, illetve a Bizottság kiegészítő kérdéseire adott válaszok alkalmasak arra, hogy a magyar tervet a Bizottság elfogadja.

·        A magyar terv az uniós RRF rendelet minden feltételét teljesíti, szakmai tartalma az európai uniós sztenderdeknek megfelel, az országspecifikus ajánlásokat megfelelően kezeli. Az unió által támasztott digitális és klíma célokat a magyar terv túl is teljesíti, előbbi az elvárt 37% helyett 39,45%, utóbbi pedig 20% helyett 24,63%.

·        Bízunk abban, hogy hamarosan megszületik a megállapodás, és a helyreállítási források nem válnak politikai viták áldozatává és politikai zsarolás eszközévé.

·        A helyreállítási eszközt az Európai Unió azért hozta létre, hogy segítségével a koronavírus járvány által okozott gazdasági és társadalmi károkat csökkentse, a tagállamokat pedig ellenállóvá tegye a hasonló válsághelyzetekkel szemben. Ezért az eszköz célja a gyors reagálás lenne, az unió intézményrendszerének feladata pedig az eszköz forrásainak gyors kihelyezése.

·        A tárgyalások elhúzódása azonban nem késleltetheti a helyreállítást, a magyar Helyreállítási Terv késedelmes uniós elfogadása nem veszélyeztetheti a hazai programok megvalósítását. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy a magyar Helyreállítási Tervben szereplő valamennyi reformot és beruházást megkezdi a magyar költségvetés terhére. Ezt a magyar gazdaság elmúlt 10 évben nyújtott teljesítménye teszi lehetővé.