Átlátszó maszkok: Magyarország kiváló példát mutat az EU számára

2021. 02. 11.

Az Európai Parlament plenáris ülése az Európai Bizottság képviselőinek részvételével vitázott az átlátszó maszkokról.  Kósa Ádám, aki felszólalása közben maga is átlátszó maszkot viselt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a siketek és nagyothallók számára világszerte komoly kihívást jelent a koronavírus-járvány miatti maszkviselési kötelezettség. „Az arcot eltakaró maszk lehetetlenné teszi a szájról olvasást és megnehezíti a jelnyelvhez tartozó mimika értelmezését, így jelentősen akadályozza számukra a kommunikációt” – emlékeztetett a fideszes képviselő.

Kósa Ádám, az EP első siket képviselője kifejtette, hogy a maszkviselés okozta nehézségekre megoldást jelenthet az átlátszó maszkok használata, hiszen így látható marad a másik személy szája és arcvonásai. „Ez pedig nem csak az EU közel egy millió siket és 51 millió nagyothalló polgára számára lenne fontos, de a kisgyermekek számára is, hiszen ők gondozójuk arcáról tanulják meg leolvasni az érzelmeket, ezért az átlátszó maszk használata segítené a természetes érzelmi fejlődésüket”  – tette hozzá Kósa.

„Jelnyelvet használó európai parlamenti képviselőként kötelességem felhívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy jelenleg nincs a piacon biztonságosan használható átlátszó maszk, ezért sok siket és nagyothalló ember az egészségét kockáztatva nem jóváhagyott átlátszó maszkot használ. Sokan pedig alig hagyják el otthonukat a szorongás és depresszió miatt, melyet a kommunikációképtelenségtől való félelem okoz” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

„Ezért arra van szükség, hogy az EU anyagilag támogassa a fejlesztéseket, jóváhagyja az átlátszó maszkokat és segítsen azok terjesztésében. Az átlátszó maszkok garantálják ugyanis a teljes hozzáférhetőséget és megkülönböztetés-mentességet, hogy senkinek ne kelljen hátrány szenvedni”- emlékeztetett a fideszes politikus.

Kósa Ádám kiemelte, hogy Magyarország élen jár ebben a kérdésben, és az egész EU számára jó példát mutat. Hazánkban ugyanis már arcpajzsok állnak a kormányhivatalok ügyintézői rendelkezésére, így könnyítve a siketekkel és nagyothallókkal való kommunikációt, melyben a KONTAKT online videó tolmács rendszer is kulcsszerepet játszik. Ez a tolmácsolási rendszer teszi lehetővé a siketek és a nagyothallók számára, hogy a hatósági és adminisztratív ügyeket önállóan, jelnyelvi tolmács fizikai jelenléte nélkül intézzék.