Hírek

Alkalmazkodni és kitartani – az európai romaság sikerének titka

2023. 05. 25.

Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselőjének kezdeményezésére az 1944. május 16-i auschwitz-bireknau koncentrációs táborban történt roma felkelésre emlékeztek a brüsszeli Liszt Intézetben. Járóka Lívia nyitóbeszédében elmondta: „Közel nyolcvan évvel a II. világháborút követően is fontos emlékezni a háború borzalmaira, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg. A Roma Ellenállás Napja arra is emlékeztet, hogy a legnagyobb nehézségek ellenére is képesnek kell lenni alkalmazkodni, ellenállni és kitartani, ez az európai romaság sikerének titka”. 

„Roma embertársaink évszázadokon keresztül a kiközösítés és kirekesztés, a megkülönböztetés legkülönfélébb formáinak voltak kitéve. Évről-évre újabb és újabb nehézségekkel kellett szembenézniük, hiszen életmódjukat, életvitelüket nem akarta elfogadni Európa. A romák mégsem tűntek el. Ma is itt élnek velünk és Európa legnagyobb kisebbségeként, számtalan eredményt és sikert voltak képesek elérni. Ez hát az európai romaság sikerének kulcsa: alkalmazkodni, rugalmasan ellenállni és kitartani. Erről tanúskodik nekünk a Roma Ellenállás Napja is” – emelte ki a fideszes politikus.

A legnehezebb napokban is az életigenlést választva szálltak szembe 1944. május 16-án a náci ideológia embergyilkos gépezetével is. Példát adva ezáltal számunkra is, hiszen megmutatták a beletörődés és kétségbeesés helyett mindig, minden körülmények között az életet kell választani. „A mostani koncert így nem a bánat és gyász, hanem az öröm és a jövőbetekintés estje, hiszen 80 évvel a háború borzalmai után is itt vagyunk és emlékezünk, emlékezhetünk őseink hősi helytállására” – mondta Járóka. „Ma az Európai Unió feladata, hogy minden létező eszközzel küzdjön az etnikai és nemzetiségi kisebbségek jogaiért. Fellépjen a negatív diszkrimináció minden létező formája ellen és képes legyen teret engedni egy valós és eredményes kisebbségpolitikának, amely nem politikai viták és zsarolások eszközeként, hanem megoldásként tud szolgálni Európa kisebbségeinek kihívásaira” – zárta gondolatait a képviselő.

Háttér: A megemlékezésre a Romani Resistance Jazz Concert keretében került sor a Swing à la Django innovatív swing zenekar közreműködésével a brüsszeli Liszt Intézetben. A koncert előtt Őexc. Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált nagykövete és Zoran Dimov, az International Romani Union elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.