Hírek

A nyugat-balkáni bővítés komoly előnyökkel jár Magyarország és Európa számára 

2024. 04. 24.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadták a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozásáról szóló határozat. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású képviselője kiemelte, fontos, hogy az Európai Parlament mostani mandátumának utolsó plenáris ülésén megerősítette a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszközt, ami nemcsak a csatlakozás gyorsítását, hanem az EU megtépázott hitelességének helyreállítását is segítheti a mintegy 6 milliárd eurós támogatási csomaggal. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint a támogatási eszköz azért is kulcsfontosságú, mert döntő mértékben járulhat hozzá a térség országainak csatlakozásához, ezáltal a határvédelmi, energetikai és gazdasági együttműködés elmélyítéséhez, amely Magyarország számára is komoly előnyöket jelenthet.

„Az Európai Unió már jó ideje mostohán kezeli Szerbiát és a Nyugat-Balkán térségét, ezért a tagjelölt országok állampolgárainak uniós csatlakozásba vetett bizalma is megingott. Ez az új pénzügyi eszköz kiemelten fontos és bíztató jelzés lehet a régió irányába. Ugyanakkor a pénzügyi támogatások lehívásához reális és objektív feltételeket kell kapcsolni és azok nem válhatnak a brüsszeli politikai nyomásgyakorlás eszközévé. Az ilyen magatartás eltávolíthatja és elbizonytalaníthatja a balkáni tagjelöleket, ezt pedig az EU nem engedheti meg magának ebben az veszélyekkel teli geopolitikai helyzetben.” – mondta el Deli a szavazás kapcsán.   

„Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni bővítés és a régió gazdasági felzárkóztatásának ügye mellett. Ez az Európai Unió történelmi felelőssége, ráadásul a térség integrációja már nem pusztán hitelességi kérdést jelent. Az Unió a régió országainak csatlakozása nélkül nem tud helytállni a globális versenyben, és nem tudja majd garantálni a Nyugat-Balkán stabilitását sem, amely Európa békéjének egyik legfontosabb biztosítéka.” – hangsúlyozta Gál Kinga.

„A Nyugat-Balkán országai Európa szívében helyezkednek el, a régió tranzitcsomópont, így a migrációs nyomás évről-évre egyre súlyosabb. Elfogadhatatlan, hogy a térségben az Unió határvédelmét bűnszervezetként működő embercsempészek és felfegyverzett férfiakból álló migránsbandák veszélyeztetik. Magyarország Kormánya régóta kiáll amellett, hogy az Unió külső határainak védelme olyan prioritás, amelyből még Brüsszellel szemben sem engedhetünk.” – mondta el a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke.