A nyomor felszámolása nélkül nincs jövő Afrikában

2020. 09. 03.

„A nyomor felszámolása és a béke megteremtése nélkül emberi jogokról és demokráciáról nem érdemes beszélni Afrikában” – jelentette ki Hölvényi György az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok, valamint az Európai Unió közötti új partnerségi megállapodás tárgyalásait követő európai parlamenti ellenőrző csoport ülésén.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: a jelenlegi nemzetközi helyzetben még lényegesebb, hogy az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok és az EU együttműködésének középpontjában a legalapvetőbb szükségletek kielégítése, a nyomor felszámolása, valamint a biztonság megteremtése álljon. „Ezen alapok nélkül csak nagyon korlátozottan tudunk demokráciáról beszélni” – szögezte le a politikus.

Hölvényi György ugyanakkor elmondta: a partnerországokban sok előrelépés történt az emberi jogok terén. Ezeket az elmúlt években tapasztalható törekvéseket pedig el kell ismerni, még akkor is, ha számos olyan terület van, ahol további cselekvésre van szükség. „Ehhez azonban elengedhetetlen a kölcsönös megértés és együttműködés” – emelte ki, hozzátéve, hogy Afrikának és általában a fejlődő országoknak meg kell adni az időt, és teret ahhoz, hogy megszilárdítsák saját identitásukat és megfelelő erővel képviselhessék saját érdekeiket a nemzetközi fórumokon. Az egyenlő partnerség ennek a tudomásulvételét is jelenti, megadva a lehetőséget a hetvenkilenc afrikai, karibi és csendes-óceáni partnerországnak arra, hogy a saját nemzeti érdekeit képviselje.

A Fejlesztési Bizottság néppárti szakmai felelőse aláhúzta, hogy a kölcsönös bizalom és megértés megerősítése nélkül nem lehet közös választ találni a globális kihívásokra, különösen a jelenlegi járványhelyzetben.

A képviselő nyomatékosította, hogy a nyomor és az éhínség felszámolása, valamint a biztonság megteremtése kell, hogy az együttműködés alapja legyen.