Hírek

A kisebbségi jogok biztosítása elengedhetetlen része Ukrajna csatlakozási folyamatának

2023. 02. 02.

Ma délelőtt az Európai Parlamentben a holnapi EU-Ukrajna csúcstalálkozó prioritásait vitatták meg a képviselők. „A háború árnyékában, a reformok teljesítése nagy erőfeszítéseket igényel Ukrajnától, azonban az uniós tagságra vonatkozó kritériumok, beleértve a koppenhágai kritériumok és az Európai Bizottság által júniusban meghatározott feltételek végrehajtása nélkülözhetetlen követelményei a csatlakozásnak. Ezen feltételek egyike a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása” – fejezte ki Bocskor Andrea.

A képviselő hozzátette: „Az ukrán parlament azonban decemberben olyan új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről, melyet nem egyeztettek a Velencei Bizottsággal, és a nemzeti kisebbségek képviselőinek véleményét sem vették figyelembe a szöveg elfogadásánál. Ennélfogva, a törvény nem garantálja a nemzeti kisebbségek alapvető jogainak érvényesítését és védelmét, így nem javítja például az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetét, csupán bebetonozza a 2017-es oktatási törvény és a 2019-es nyelvtörvény által okozott jogszűkítéseket”.

Bocskor Andrea elmondta: „Felháborító és sajnálatos, hogy az Európai Parlament határozata egyáltalán nem foglalkozik az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzetével, így, bár őszintén támogatom Ukrajna EU-s előrehaladását, a mielőbbi béke és stabilitás helyreállását, a jelentés elfogadásában nem vettem részt.”