Hírek

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői következetesen kiállnak a magyar érdekek mellett, ezért elutasították az Európai Parlament állásfoglalását

2020. 07. 23.

Két nappal azután, hogy az uniós tagállamok állam- és kormányfői egyezségre jutottak a 2021- 2027 közötti időszakra vonatkozó keretköltségvetésről és a koronavírus-járvány által sújtott nemzetgazdaságok helyreállítását célzó pénzügyi csomagról, az Európai Parlamentben (EP) a megállapodással kapcsolatos állásfoglalásról szavaztak a képviselők. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői elutasították az elsősorban az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalást, amely az európai polgárok érdekeivel szemben meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő ún. jogállamisági mechanizmust, mindezekkel pedig késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői szerint óriási győzelem a magyar emberek számára, hogy a magyar miniszterelnöknek hosszú és nehéz tárgyalások során sikerült elérnie, hogy Magyarország 3 milliárd euróval több kohéziós forráshoz juthat a következő uniós költségvetésből. A kezdetektől fogva következetesen képviselt magyar álláspont elérte a célját: igazságosabbá vált az uniós pénzelosztás. Az is komoly eredmény, hogy sikerült elhárítani a nemzeti szuverenitásunkat érő kemény támadásokat és Magyarország maga dönthet a nekünk járó uniós pénzek felhasználásáról. Az Európai Tanácsban született megállapodás alapján Magyarország minden korábbinál több uniós támogatást kap a hétéves költségvetés keretein belül. Hazánk – a magyar miniszterelnök következetes, kemény és bátor tárgyalásainak köszönhetően – a legnagyobb sikert elérő országok szűk csoportjához tartozik.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőinek álláspontja szerint az Európai Parlamentnek az európai polgárok közös érdekeinek képviselete és védelme jegyében az uniós keretköltségvetésről és a koronavírus-járvány által sújtott nemzetgazdaságok helyreállítását célzó pénzügyi csomagról szóló történelmi megállapodást  támogatva kell cselekednie, annak mielőbbi ratifikálásával. Az EP határozati javaslata sajnálatos módon azonban nem az európai polgárok érdekeit szolgálja. A határozat elutasítja a tagállamok vezetőinek megállapodását. Azt az egybehangzóan történelminek minősített megállapodást, amelyik az európai szolidaritás jegyében segíti a legnehezebb helyzetben lévő dél-európai országokat, egyszerre szolgálja valamennyi tagállam, az Unió és ezáltal az európai polgárok millióinak érdekeit. 

Szájer József plenáris hozzászólalásában elutasította  Magyarországgal szemben is a kettős mérce alkalmazását. Kiemelte, azok, akik jogállamisággal kapcsolatban kritizálják Magyarországot kiüresítik a fogalmat. Emlékeztetett arra, hogy generációjának meg kellett harcolnia azért, hogy ma Magyarországon a jogállam érvényesülhessen, ami a szabadságot, a nemzeti függetlenséget és a demokráciát jelenti.

A magyarországi ellenzéki európai parlamenti képviselőkre sajnos megint nem számíthattak a magyar emberek. Az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik európai parlamenti képviselői a magyar polgárok érdekeivel szemben ismét azok oldalára álltak, akik az ún. jogállamisági mechanizmus köntösébe bújtatva a politikai zsarolás intézményét akarják létrehozni Magyarországgal szemben, és végső soron el akarják venni annak a lehetőségét, hogy a Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról a magyar emberek dönthessenek.

A magyar vállalkozásoknak, a magyar gazdáknak, a magyar önkormányzatoknak, az egészségügyi- és oktatási intézményeknek, a polgári közösségeknek, a magyar embereknek, Magyarországnak a következő hét évre 40 milliárd eurónál is több uniós forrást jelent az állam- és kormányfők megállapodása. Magyar győzelem, soha nem látott nagyságrendű uniós fejlesztési források. Erre a 40 milliárd eurós uniós forrásra mondanak nemet mindazok, akik önző politikai érdekeik miatt nem támogatják az Európai Tanácsban született megállapodását. 

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői elutasították az elsősorban az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalást, amely az európai polgárok érdekeivel szemben meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő ún. jogállamisági mechanizmust, mindezekkel késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását.