Hírek

A brüsszeli korrupció felszámolása és a megrendült közbizalom helyreállítása érdekében a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését kezdeményezzük

2023. 01. 20.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levéllel fordult az Európai Parlament elnökéhez, Roberta Metsolához és az EP frakciók vezetőihez. A delegációvezető levelében a brüsszeli korrupció miatt megrendült közbizalom, és a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolja a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét.

Tekintettel a jogállamiság elvének tiszteletben tartására, és arra, hogy „az Európai Bizottság egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult, javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a Magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét, amely újbóli bevezetésekor már mindenben megfelelt a Bizottság jogállamisági előírásainak és így bizonnyal hozzájárulhat a korrupció letöréséhez az Európai Parlamentben” – írja Deutsch Tamás. 

A levél teljes terjedelmében alább olvasható:

Roberta Metsola

az Európai Parlament elnöke

Tisztelt Elnök asszony!

Az Európai Parlament súlyos korrupciós botrányba keveredett, amely megrengette az intézmény egyébként is leromlott hitelességét és jóvátehetetlen károkat okozott az egész uniós intézményrendszer megítélésében. A közbizalom helyreállítása érdekében azonnali határozott intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében szeretnénk konkrét javaslatot tenni.

Az elmúlt években a Magyarországgal szembeni politikai támadások egyik visszatérő eleme volt a Magyar Országgyűlés vagyonnyilatkozati rendszerének kárhoztatása. A vádaskodások során a képviselői vagyonnyilatkozati rendszert az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács is egybehangzóan a jogállamiság egyik legalapvetőbb pilléreként határozta meg.

A jogállamiságinak nevezett kifogások valójában a tényektől és a valóságtól elrugaszkodott, ideológiailag motivált politikai támadások voltak. A Magyar Országgyűlés azonban a jóhiszemű együttműködés jegyében és a viták mielőbbi lezárása érdekében 2022 nyarán a vagyonnyilatkozati rendszerét módosította az Európai Parlament által alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer szó szerinti átvételével.

Az Európai Bizottság 2022 őszén az európai parlamenti szabályozással mindenben megegyező új magyar vagyonnyilatkozati rendszert megdöbbentő módon elfogadhatatlannak minősítette, és előírta a korábbi vagyonnyilatkozati rendszer szerinti szabályozás elfogadását. A Magyar Országgyűlés ezért haladéktalanul visszatért az eredeti, sokkal szigorúbb magyar rendszerhez.

Az Európai Bizottság megállapításából kiindulva, miszerint a képviselői vagyonnyilatkozati rendszer a jogállamiság egyik legalapvetőbb pillére, és tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult, javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a Magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét, amely újbóli bevezetésekor már mindenben megfelelt a Bizottság jogállamisági előírásainak és így bizonnyal hozzájárulhat a korrupció letöréséhez az Európai Parlamentben.

Amennyiben további tájékoztatásra lenne szüksége, állunk szíves rendelkezésére.

Brüsszel, 2023. január 20.

Üdvözlettel:

Deutsch Tamás

a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetője

Másolatot kap:

Manfred Weber, frakcióvezető, EPP Group

Iratxe García Pérez, frakcióvezető, S&D Group

Stéphane Séjourné, elnök, Renew Europe Group

Terry Reintke és Philippe Lamberts, társelnökök, Greens/EFA

Marco Zanni, elnök, ID Group

Ryszard Legutko, frakcióvezető, ECR Group 

Manon Aubry és Martin Schirdewan, társelnökök, The Left

Melléklet:

2012. évi XXXVI. törvény az Országgyűlésről