Hírek

A brüsszeli korrupció csak a nemzeti parlamentek bevonásával számolható fel

2023. 02. 16.

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön felhívta a Bizottságot a korrupció felszámolása érdekében egy új etikai szerv kezdeményezésére. A Fidesz európai parlamenti delegációja határozottan kiáll a brüsszeli korrupció felszámolása mellett, ez azonban csak mélyreható változtatások útján lehetséges. Az önmagukat ellenőrző, a politikai függetlenség követelményének meg nem felelő látszatintézmények helyett érdemi változásra van szükség, ez pedig csak a nemzeti parlamentek bevonásával érhető el. 

Schaller-Baross Ernő fideszes EP képviselő felszólalásában rámutatott, hogy az EU intézményei aktívan ellenállnak annak, hogy felettük bármi fajta jogállamisági kontroll jöjjön létre. Sorra elhárítják a tagállamok irányából származó ellenőrzés lehetőségét annak érdekében, hogy az véletlenül se fenyegethesse hatásköreiket, céljaikat. Hangsúlyozta, hogy egy új, független etikai testület csak abban az esetben támogatható, ha annak létrehozására a Szerződések maradéktalan tiszteletben tartása mellett kerül sor és emellett megfelelő hatáskört biztosít a tagállamok számára. 

Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője kifejtette, hogy az EP plenáris ülésén elfogadott szöveg nem egy átfogó, jól kidolgozott javaslat, hanem az egyes frakciók ötleteit jeleníti meg. Egy új etikai szervnek alkalmasnak kell lennie a korrupció elleni hatékony fellépésre, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy szervezetileg, személyileg és hatásköreit tekintve valóban független, politika- és ideológiamentes legyen, megfelelve az uniós alapítószerződések követelményeinek. Csak egy, a tagállami parlamentek által létrehozott, az ellenőrzött személyektől elkülönülő, ténylegesen független szerv tudna hatékonyan fellépni a korrupció ellen. 

“A felvázolt feltételek hiányában ez a kezdeményezés is csak egy az Unió hatalmi érdekeit és az európai baloldal politikai törekvéseit kiszolgáló lépések közül” – zárta gondolatait Schaller-Baross képviselő.