A berlini falon az első repedést az 1956-os magyar forradalom ütötte

2022. 11. 09.

Az Európai Parlamentben Carlo Fidanza olasz képviselő szervezésében különböző frakciók képviselői együtt emlékeztek meg a berlini fal leomlásának 33. évfordulójáról. Győri Enikő, a Fidesz EP- képviselője beszédében elmondta: „A berlini fal nem ledőlt, hanem bátor hazafiak, közép-európaiak ledöntötték”.

A képviselő rámutatott: „Nem magától értetődően jár nekünk mindaz, amit ma már természetesnek veszünk. Ilyen dolog a szabadság is. Feladatunk, hogy az azóta felnőtté vált generáció is megértse: a szabadságért meg kellett küzdeni”.

Győri Enikő leszögezte: „A Keletet és a Nyugatot, azaz a diktatúrát és a szabadságot elválasztó falon az első repedést az 1956-os forradalom okozta. Mi nem csak a saját szabadságunkért küzdöttünk meg, hanem 1989-ben segítettük a németeket is nemzetegyesítő törekvéseikben. Ahogy Kohl kancellár fogalmazott: a magyarok húzták ki az első téglát a berlini falból. Kívánom, hogy ezt Németország és az EU sose felejtse el.”

A politikus aláhúzta: „Fizikai értelemben már nincs fal, de szellemi értelemben igenis maradtak választóvonalak. Ráadásul az EU 2008-tól válságból válságba kerül, újra háború dúl a kontinensen, Ukrajna az orosz megszállás ellen harcol, tehát minden korábbinál nagyobb szükség volna a belső egységre. Ehhez nagyobb nyitottságra, toleranciára és empátiára volna szükség egymással szemben. Mert az Uniót nem az uniformizálás, hanem a kölcsönös elfogadás és egymás iránti tisztelet teszi naggyá. Az EU pedig akkor erős, ha erős nemzetek alkotják, amelyek együttműködnek a közös célok érdekében. A kontinens békéjének és jólétének is ez a garanciája. Kívánom, hogy merjünk meríteni a szabadságharcos múltból, és soha egy perce se mondjunk le a szabadság lehető legteljesebb megélésének igényéről.”