Környezetvédelem

Három év, négy sikeres pilot projekt

Három év, négy sikeres pilot projekt

2011. 10. 26.

Az európai parlamenti képviselők az uniós költségvetésről szóló tárgyalások során megfelelő többletforrások indítványozásával évente ún. kísérleti projektekre és előkészítő intézkedésekre tehetnek javaslatot, amellyel új európai programok elindítását alapozhatják meg. A plenáris szavazás próbáját is kiállt projektekre fordítható összeget az Európai Bizottság az uniós közbeszerzés szabályai szerint nyilvános pályázatok útján ítéli oda a nyertes pályázóknak.

Áder János számára nem ismeretlen terep az efféle projektek beindítása, hiszen a fideszes EP-képviselő 2009-es megválasztása óta már többször sikeresen lobbizott azért, hogy az Unió büdzséjében Magyarország számára különösen fontos környezetvédelmi kutatásokra címkézett összegeket különítsenek el. Ádernek köszönhetően így a 2010-es uniós költségvetésben a parlagfű elterjedése elleni küzdelemre 1,5 millió eurót, a Kárpát-medence klímaváltozással szembeni sérülékenységének vizsgálatára pedig 2 millió eurót szavazott meg az EP, míg a 2011-es büdzsében 500.000 eurót különítettek el vízbázis-védelmi kutatásokra.

Az EP-képviselő idén megszavazott indítványa a légköri csapadék jobb hasznosítási módszereinek kidolgozására vonatkozik. Köztudott, hogy a Kárpát-medence országainak vízellátása két fő forrásból, a légköri csapadékból és a Dunából származik. Mivel a klímazónák fokozatos eltolódása, a szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedése és a vízfelhasználási szokások változása mind-mind hatással vannak a Kárpát-medence vízkészletének mennyiségére és minőségére a projekt fő célja ezen folyamatok feltárása és a gyakorlati következtetések levonása.